LEDER

Flå de rike

De rikeste i Norge må bidra mer til fellesskapet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)bør høre på folk flest, og øke skattene. Foto: NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)bør høre på folk flest, og øke skattene. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Du trenger ikke befinne deg særlig langt ute på venstresiden for å ønske deg et bedre og mer rettferdig skattesystem. Det kan være et politisk fellesgods - noe nesten alle kan bli enige om.

Det er nemlig bred oppslutning blant folk om at de rikeste må bidra mer til fellesskapet. Faktisk mener hele sju av ti nordmenn at de rike bør skattelegges enda hardere enn i dag. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av Dagbladet.

Folk flest har rett. Det er flere gode grunner til at skattene for de med størst inntekter og formuer bør økes.

INNE: Sverige og Finland slippes inn i Nato. Onsdag 29. juni møttes de nordiske lederne i Madrid. Da dro statsministeren denne vitsen. Foto: Bjørn Langsem. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

For det første handler det om økonomisk ulikhet. Den er raskt voksende i Norge, og med større økonomisk ulikhet følger også en rekke uheldige effekter vi ikke vil ha. Det er nemlig forbundet med dårligere helse i befolkningen, mer kriminalitet og mindre tillit mellom folk.

For det andre trenger vi pengene. Velferdsstaten vår har et alvorlig finansieringsproblem. Dersom vi skal få endene til å møtes må vi prioritere bedre, men det kan like godt hende at skattene må gå opp. Da er det mest rimelig å øke skattene på dem som har mulighet til å bære den byrden.

For det tredje er det rettferdig. Rike bedriftseiere tjener gode penger på at Norge har en godt utdannet befolkning og god infrastruktur - som vi alle har vært med å betale for. Når noen klarer å få stor avkastning fra disse godene, er det bra for samfunnet, men man må også regne med å gi noe tilbake.

En SSB-rapport fra 2020 viste at den rikeste én prosenten i Norge, mottar 19 prosent av all inntekt. Den samme gjengen betaler i gjennomsnitt 22 prosent skatt, altså mindre skatt per krone enn det folk med vanlige inntekter gjør. Slik kan det åpenbart ikke være.

De rike har ikke gode argumenter for hånden. Norge er, og kommer til å være, et attraktiv land å drive virksomheter i, selv om rike mennesker må betale litt mer formuesskatt. Vi skal heller ikke tiltrekke oss alle verdens bedrifter til enhver pris. Vi må ha et skattesystem som føles rettferdig og som gir alle muligheter, ikke bare et som er attraktiv for folk født med sølvskje i munnen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer