LEDER

Flå de rike

De rikeste i Norge må bidra mer til fellesskapet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)bør høre på folk flest, og øke skattene. Foto: NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)bør høre på folk flest, og øke skattene. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Du trenger ikke befinne deg særlig langt ute på venstresiden for å ønske deg et bedre og mer rettferdig skattesystem. Det kan være et politisk fellesgods - noe nesten alle kan bli enige om.

Det er nemlig bred oppslutning blant folk om at de rikeste må bidra mer til fellesskapet. Faktisk mener hele sju av ti nordmenn at de rike bør skattelegges enda hardere enn i dag. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av Dagbladet.

Folk flest har rett. Det er flere gode grunner til at skattene for de med størst inntekter og formuer bør økes.

For det første handler det om økonomisk ulikhet. Den er raskt voksende i Norge, og med større økonomisk ulikhet følger også en rekke uheldige effekter vi ikke vil ha. Det er nemlig forbundet med dårligere helse i befolkningen, mer kriminalitet og mindre tillit mellom folk.

For det andre trenger vi pengene. Velferdsstaten vår har et alvorlig finansieringsproblem. Dersom vi skal få endene til å møtes må vi prioritere bedre, men det kan like godt hende at skattene må gå opp. Da er det mest rimelig å øke skattene på dem som har mulighet til å bære den byrden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer