DEBATT

Medietilsynet og DAB

Flertallet er fornøyd med DAB

Medietilsynet bagatelliserer ikke det faktum at en firedel av Norges befolkning er misfornøyd med DAB-dekningen, slik Leif M. Synnevåg påstår i et innlegg i Dagbladet 23. november.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Mari Velsand
Mari Velsand Vis mer

Jo, det er et poeng å sjekke hvor tilfredse folk er med radiotilbudet. Men når 58 prosent sier de er fornøyd med dekningen eller mottaket, så betyr det at flertallet er fornøyd. Når det i tillegg er seks prosentpoeng flere som er ganske eller svært fornøyde, og to prosentpoeng færre som er ganske eller svært misfornøyde enn for ett og et halvt år siden, mener vi det er en endring som bør synliggjøres.

Samtidig opplyser vi om at 24 prosent av befolkningen er svært misfornøyd eller ganske misfornøyd med dekningen eller mottaksforholdene for radio.

Flere er tilfredse, færre er misfornøyde. Denne type undersøkelse ble gjennomført for første gang i 2019 for å få innsikt i hvor fornøyd befolkningen er med radiotilbudet.

Da målingen ble gjort for andre gang i september, viste den at den totale tilfredsheten har økt, og at folk er blitt mer fornøyd med dekningen eller mottaket. Undersøkelsen viser at den totale tilfredsheten har økt med åtte prosentpoeng siden 2019, og at 63 prosent av befolkningen er ganske eller svært fornøyd med radiotilbudet. 13 prosent svarer at de er ganske eller svært misfornøyd med det totale radiotilbudet, en nedgang på fire prosentpoeng fra 2019.

Undersøkelsen viser også at folk er mer tilfreds med innholdet i radiosendingene, antall kanaler, dekning og mottaksforhold enn forrige gang undersøkelsen ble gjort i 2019.

RADIOLYD: NRKs FM-nett ble 20. september slukket i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Det er i forbindelse med overgangen til DAB-radio i Norge. Den 8. desember følger de riksdekkende reklamekanalene etter, og 13.desember slukkes FM-signalet også i Finnmark. Video: NTB Scanpix. Les mer om DAB-radio her: https://www.dagbladet.no/emne/dab-radio Vis mer

Radiolytting er mye mer enn bare DAB. Radiolytting er ikke begrenset til kringkasting via DAB eller FM. Det er også mulig å lytte digitalt ved å bruke apper, mobiltelefon, nettbrett, datamaskiner, digital-tv-mottakere og smarthøyttalere. Et økt tilbud, både i ulike sendemåter og antall kanaler, fører til at lyttingen nå foregår på flere kanaler og plattformer enn tidligere.

Medietilsynet vurderer derfor at det gir liten mening å måle folks tilfredshet for hver enkelt plattform, men at det er viktigere å måle befolkningens tilfredshet med det samlede radiotilbudet. Undersøkelsen viser at 97 prosent av radiolytterne lytter daglig til radio på minst én digital plattform.

Det er en økning fra 93 prosent i 2019. Tre prosent av befolkningen lytter til radio bare via FM. Antall DAB-radioer øker både i bil og i hjemmet, mens det blir færre rene FM-radioer. Kantar anslår at det nå finnes omtrent 6,5 millioner DAB-apparater og 2,9 millioner FM-apparater i Norge. Det er en økning på over en halv million DAB-radioer, og en nedgang på en halv million FM-apparater siden undersøkelsen i 2019.

FM-sendingene fra de riksdekkende radioaktørene Radio Norge, P4 og NRK ble avviklet regionvis i 2017. Siden har all rikssendt radio i Norge vært digital, mens mange lokalradiokanaler fortsatt sender over FM-nettet.

I forbindelse med digitaliseringen av radio, vedtok Stortinget at de største kommersielle lokalradioene i storbyene måtte slokke sine FM-sendinger. Bakgrunnen for Stortingets avgjørelse var at de lokale kommersielle FM-radioene i storbyene kunne komme i direkte konkurranse med de riksdekkende radioene på DAB, og at en slik situasjon kunne bidra til å hemme lytternes overgang til digital lytting.

De eneste aktørene som fikk fortsette å sende på FM i storbyområdene var ikke-kommersielle nisjeradioer, under forutsetning av at de ikke samsender eller videresender innhold fra andre aktører, og forholder seg til regler om begrensninger i reklameinntekter. Disse vilkårene ble satt for å ivareta den digitale overgangen.

Det er Medietilsynets oppgave å følge opp Stortingets vedtak, og det er vår jobb å føre tilsyn i henhold til gjeldende lover og regler – på radio-området som på andre områder. Et av de viktigste argumentene for å innføre DAB, var å gi befolkningen et mer mangfoldig, og på den måten, et bedre radiotilbud. Medietilsynet mener det er fornuftig å følge utviklingen i hva det norske folk synes om radiotilbudet. Først da er det mulig å si noe konkret om hvordan folk opplever tilbudet, og om den oppfattelsen endrer seg over tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer