DEBATT

Smittevern:

Flørter med flokkimmunitet

Veien ut av pandemien er ikke gjennom å la barn og unge bli smittet, men gjennom vaksinering ned til 12 år, samtidig som man holder smittenivået lavt til de er vaksinert.

MYTER OG FAKTA: Med en ledelse i Folkehelseinstituttet (FHI) som leverer informasjon og vurderinger om pandemien som bare delvis er forskningsbaserte, er det viktig at befolkningen og politikerne gjør seg opp sin egen mening om hva som er myter og hva som er fakta, skriver artikkelforfatterne. Her er Camilla Stoltenberg, leder for FHI. Foto: Berit Roald / NTB
MYTER OG FAKTA: Med en ledelse i Folkehelseinstituttet (FHI) som leverer informasjon og vurderinger om pandemien som bare delvis er forskningsbaserte, er det viktig at befolkningen og politikerne gjør seg opp sin egen mening om hva som er myter og hva som er fakta, skriver artikkelforfatterne. Her er Camilla Stoltenberg, leder for FHI. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Folkehelseinstituttet leverer for tiden en del påstander om pandemien som vi mener er feil. Disse mytene rettferdiggjør å la store deler av landets barn og unge bli smittet. Veien ut av pandemien er ikke gjennom å la barn og unge bli smittet, men gjennom vaksinering ned til 12 år, samtidig som man holder smittenivået meget lavt til de er vaksinert.

Regjeringen planlegger å gjennomføre trinn 4 av gjenåpningen når alle over 18 har fått tilbud om vaksine i slutten av september. Denne beslutningen er basert på helsefaglige råd fra FHI og Helsedirektoratet. For å sikre demokratisk kontroll på at pandemien blir håndtert på en forsvarlig måte framover, er det er viktig å se nøyere på vurderingene som ligger bak disse rådene.

Da SARS-CoV-2 rammet Norge våren 2020, oppfattet mange sentrale fagfolk, bl.a. i FHI, sykdommen som en litt slem influensa som man burde la «brenne ut» gjennom naturlig flokkimmunitet.

Det viste seg å være feil. Som WHOs generaldirektør uttrykte det: «Dette er ikke en influensa» og «Aldri før har flokkimmunitet gjennom smitte blitt brukt som folkehelsestrategi for å håndtere et utbrudd, langt mindre en pandemi. Det er vitenskapelig og etisk problematisk».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer