DEBATT

Fredsavtalen med FARC:

Flykter fra blodbad

Jubileet for den colombianske fredsavtalen markeres ved at antallet internflyktninger i Colombia ser ut til å bli det høyeste på mange år. Disse menneskene flykter fra et blodbad som har eskalert etter fredsinngåelsen med FARC.

GALSKAP: Rivalisering over den eksplosivt voksende kokainøkonomien i Colombia har ført til en paranoid galskap som gjør at massakrer på sivile er mangedoblet de siste årene, skriver kronikkforfatteren. Her fra et av de største kokainbeslagene i år. Foto: Det colombianske forsvaret / AFP
GALSKAP: Rivalisering over den eksplosivt voksende kokainøkonomien i Colombia har ført til en paranoid galskap som gjør at massakrer på sivile er mangedoblet de siste årene, skriver kronikkforfatteren. Her fra et av de største kokainbeslagene i år. Foto: Det colombianske forsvaret / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uka besøkte FNs generalsekretær António Guterres Colombia for å markere 5-årsdagen for underskrivingen av fredsavtalen mellom regjeringen og FARC. Tidligere i høst påpekte han at fredsprosessen nå står «overfor enorme utfordringer og risikofaktorer».

Det er ingen overdrivelse. Antallet mennesker som har måttet flykte i år, ligger an til å bli det høyeste siden fredsforhandlingene tok til for et knapt tiår siden, rundt 90 000. Det er så mange at om disse flyktningene med sitt jordiske gods på ryggen hadde stilt seg på rekke, ville den strukket seg fra Stortinget og ned til Sarpsborg. Og tar man med mørketallene, hvori jeg selv inngår, ville den nådd langt inn i Sverige.

Disse menneskene flykter fra et blodbad som har eskalert etter fredsinngåelsen med FARC. Aktørene som ikke demobiliserte – paramilitære, geriljaer, narcos, bacrims, meksikanske karteller, kriminelle politikere og en livsfarlig landeieradel, for å nevne noen – kjemper om kontroll.

Kontroll over de illegale økonomiene FARC trakk seg ut av, kontroll over krigsbyttet (som hundretusener av gårder bøndene ble fordrevet fra), kontroll over sannheten om krigsforbrytelsene, og kontroll over den eksplosivt voksende kokainøkonomien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer