Krigen i Ukraina

Flyktninger vender hjem

Med krigen inne i fase to, så vender nå noen av flyktningene fra Ukraina tilbake.

TIL FOTS UT I VERDEN: Flyktninger på vei bort fra krigen. Nå drar noen også den andre veien. Foto: REUTERS / NTB
TIL FOTS UT I VERDEN: Flyktninger på vei bort fra krigen. Nå drar noen også den andre veien. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina er inne i sin andre fase. President Vladimir Putins krigsmål om å ta kontroll over hovedstaden Kyiv er foreløpig forlatt. Hans mål er nå å ta kontroll over resten av de østlige fylkene Donetsk og Lugansk, som han i dagene før han startet invasjonen erklærte som «uavhengige». Hvis han klarer dette så kan han - til tross for alle nederlagene han har lidd - kunne påstå at han har nådd sine mål. Selv om det vil være enda en løgn.

Det betyr at situasjonen i det meste av Ukraina blir mer stabil enn den har vært, selv om russiske raketter fortsatt kan komme når og hvor som helst. Strømmen av mennesker forteller sin historie. Til Polen har rundt 2,5 millioner ukrainere kommet som flyktninger, og mange av dem er spredd rundt i Europa. Men allerede nå har rundt en halv million av dem kommet tilbake, altså hver femte. Som Ann, som er 50 år og har vært i Polen, men som nå vender hjem igjen, sier til The Guardian:

- Jeg bryr meg ikke om hva som skjer med meg. Hvis noe skjer med min familie, hva skal jeg da leve for, sier hun.

Det høres ut som en tross alt begripelig «flyktningsk» erkjennelse. Etter krigens første lammende sjokk, kommer spørsmålet; hva nå? Skal jeg begynne et nytt liv? Uten mann? Og kanskje uten sønner, som likevel ikke får forlate landet, fordi de er i stridsdyktig alder?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer