Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Flytter ut

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den norske eksportindustrien går dystre tider i møte. Allerede nå har fire av ti eksportbedrifter flyttet deler av produksjonen til andre og billigere land. Industrien i Norge utgjør bare 15 prosent av vår samlede produksjon. Det er klart mindre enn i våre naboland. Offentlig sektor og skjermede næringer blir stadig større. Det har vi råd til takket være oljeinntektene.
  • Men ingen ønsker en utvikling som isolerer oss fra ubehagelig konkurranse slik at vi ikke lenger produserer varer som kan selges i utlandet. Men da må det gjøres noe for at vi skal komme ut av den særnorske kostnadsklemma. Særlig foruroligende er det da at det ikke lenger er enighet i fagbevegelsen om at konkurranseutsatt sektor skal være bjellekua ved lønnsoppgjøret til våren. Et oppgjør der offentlig sektor og servicenæringen skal vise vei, vil bli katastrofalt for de siste restene av eksportindustrien.
Hele Norges coronakart