DEBATT

Rusreformen

Følelser er ikke fakta

Kjersti Toppe og Senterpartiet, vis oss forskning som slår fast at straff får ned rusbruk. Inntil den tid er det følelser og frykt dere baserer politikken deres på.

VITENSKAPELIG BASERT: Regjeringen baserer rusreformen på et solid vitenskapelig grunnlag. Vi vet mer enn godt nok at dagens strafferegime er skadelig, skriver Guri Melby, her sammen med Arild Knutsen (Foreningen for human narkotikapolitikk) og Kenneth Arctander Johansen (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon) da hun la fram rusreformen i februar. Foto: Heiko Junge / NTB
VITENSKAPELIG BASERT: Regjeringen baserer rusreformen på et solid vitenskapelig grunnlag. Vi vet mer enn godt nok at dagens strafferegime er skadelig, skriver Guri Melby, her sammen med Arild Knutsen (Foreningen for human narkotikapolitikk) og Kenneth Arctander Johansen (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon) da hun la fram rusreformen i februar. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjersti Toppe skriver i Dagbladet 01.03. at det er sviktende støtte til avkriminalisering og regjeringens rusreform. Det stemmer ikke.

Det er bred støtte til rusreformen der vi går fra å straffe personer som bruker ulovlige rusmidler, til å tilby hjelp. Blant annet fra Riksadvokaten, Norsk Sykepleierforbund, Kirkens Bymisjon, brukerorganisasjoner, samtlige FN-organer, Verdens helseorganisasjon, Fagrådet – rusfeltets hovedorganisasjon, Fellesorganisasjonen, Psykologforeningen, Advokatforeningen – for å nevne noen.

Toppe reagerer på at jeg kaller Senterpartiets ruspolitikk kunnskapsløs – det gjør jeg fordi den er det. Jeg kan også legge til at de har en ideologisk tro på å straffe folk i ruspolitikken og lever etter en utopisk drøm om et rusfritt samfunn.

Venstre og regjeringen baserer vår rusreform på et solid vitenskapelig grunnlag som sier at det er svært lite sannsynlig at avkriminalisering fører til en økning i rusmiddelbruk. Vi vet mer enn godt nok at dagens strafferegime er skadelig. Derfor støtter WHO og et samlet internasjonalt fagmiljø oss i å avkriminalisere ulovlige rusmidler. Hvis Toppe mener de tar feil, er bevisbyrden hennes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer