KOMMENTARER

Kaos i Kongressen

For en amerikansk tragedie

Det totale kaos i amerikansk politikk lover ikke bra for resten av verden.

KOMPISER: Kevin McCarthy reddet Donald Trumps politiske liv etter 6. januar-angrepet på Kongressen, men det sikret ham likevel ikke jobben som leder av Representantenes hus. Trumps etterfølgere stemte mot ham. Foto: Alex Brandon / AP Photo
KOMPISER: Kevin McCarthy reddet Donald Trumps politiske liv etter 6. januar-angrepet på Kongressen, men det sikret ham likevel ikke jobben som leder av Representantenes hus. Trumps etterfølgere stemte mot ham. Foto: Alex Brandon / AP Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trump tapte igjen da republikanerne skulle velge sin nye leder. Trump hadde bedt republikanerne om å velge Kevin McCarthy som ny leder av Representantenes hus, en av de mektigste rollene i amerikansk politikk. Partiet hans sa et rungende nei!

I tre oppsiktsvekkende og historiske avstemninger i Kongressen i formiddag amerikansk tid stemte 19 republikanere mot den eneste kandidaten som ville vært i stand til å få nok stemmer til å bli ny leder, nemlig Kevin McCarthy. Antakelig kommer det til slutt til å ende med at McCarthy blir valgt, men ytre høyrefløy ønsket å ydmyke og presse kandidaten som Trump støtter. Det var altså Trumps arvtakere, MAGA-folkene, som forkastet hans utvalgte kandidat.

Det har ikke skjedd på 100 år at valget av leder for Representantenes hus har gått til omvalg, og tirsdag kveld tapte McCarthy også avstemning nummer to og tre, tross forsøk etter første runde på å si at nok er nok, beskjeden er mottatt, nå må vi samle oss. Ikke siden tida før borgerkrigen har det vært større splid i Kongressen og mer strid om ledelsen. Det sier mye etter de siste par tiåra med konstant splid og strid. Det er en historisk kamp om USAs sjel som foregår.

Kevin McCarthy er angivelig en likandes kar, men ikke respektert, verken i eget parti eller hos demokratene. Etter angrepet på kongressen 6. januar sto han opp i kongressen og la skylda på Donald Trump. Da han oppdaget at velgerne ikke var enig med ham, dro han ned til Mar-a-Lago og velsignet Trump med et offisielt bilde for å få Trumps støtte til å oppnå hans store mål, å bli leder av Representantenes hus.

Som en av hans motstandere, Matt Gaetz sa: Han har solgt seg selv for å få denne jobben. Den beste mannen for jobben er kanskje ikke den som vil gjøre hva som helst for å få den.

Når Gaetz, en som med et nødskrik unnslapp tiltale for menneskehandel og sex med mindreårige, mener du har solgt sjela di og føler at han kan moralisere over deg, sliter du kanskje litt.

McCarthy har virkelig vært villig til å selge alt for å få klubben i Huset. Han har til og med gått med på å endre reglene for å avsette speaker; det vil si at hans egne kan avsette ham når som helst. Men til slutt ble kravene for store. Høyresiden i partiet forlangte å lede komiteer og få formell makt. Observatører hørte ham skrike banneord til dem i forhandlingene. Han sa til slutt rett ut at de hadde krevd for mye.

Men McCarthy har allerede gått langt i å imøtekomme ytre høyrefløy i partiet. Ekstremister og valgfornektere, som stemte på ham, har fått løfter om makt, blant annet Marjorie Green. Med et marginalt flertall for republikanerne, har høyrefløyen allerede lovet å bruke de neste to åra på endeløse granskinger av Hunter Biden og Anthony Fauci. Det kan ende i totalt sammenbrudd og politisk stillstand.

Hvorfor skjer det? Høyrefløyen blant republikanerne har ingen politisk agenda som skiller seg fra McCarthys (bortsett fra at de anklager ham for dødssynden å ha samarbeidet med demokrater). De vil brenne huset ned. McCarthy er ifølge dem en del av den sumpen som Trump i sin tid lovet å rydde opp i. De vil fullføre jobben, om det så lammer den politiske handlekraften og rammer amerikanske velgere. Ironisk nok har det aldri vært en større sump i Washington enn under Trump, noe utallige etterforskninger og granskinger dokumenterer.

Men det hindrer ikke sumpen i å fortsette å anklage andre for å være en del av den. Det er ikke mangel på sump i DC. Men så langt har sumpen fulgt demokratiske spilleregler.

Trump fyrte dem opp. Nå tenner de på seg selv. Målet er kaos. Den politiske agendaen er i beste fall fraværende, i verste fall en samling konspirasjonsteorier om valgfusk og dyrking av autoritære og nasjonalistiske ideer. De liker Putin. De synes USA ikke burde gi så mye penger og bistand til Ukraina. De tror demokratene er infiltrert av kommunister. I Norge vil vel de fleste mene at Biden er langt til høyre for Erna Solberg.

Paradoksalt nok kan Joe Biden etter to år vise til en historisk sterk merittliste, i hovedsak gjennom tverrpolitiske vedtak. Ringreven Biden har klart det få presidenter har fått til, tross en ekstrem polarisering. Det vil republikanerne ha slutt på nå.

STÅENDE APPLAUS: Onsdag 21. desember talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske kongressen under hans besøk i Washington, D.C. VIdeo: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Problemet er at Kevin McCarthy, som er en erfaren Washington-operatør, ikke klarer å hanskes med disse ytterliggående Maga-politikerne som Trump har sluppet fri. Ingen av de normale reglene gjelder. Ansvarlig styring er ikke lenger et mål, det er oppmerksomhet og følgere. McCarthy prøvde å selge sjela si, som pleier å være en akseptabel valuta i Washington, men selv ikke det var nok. Han sikret seg stemmen til en historisk svindler, George Santos, men kunne ikke få stemmen til den ytterliggående, våpengale Lauren Boebert.

Republikanerne kan takke seg selv. De har latt gærningene overta partiet og ledere har trodd at de kunne kontrollere dem. Det kunne de ikke. Selv Donald Trump har mistet kontrollen over galskapen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer