KOMMENTARER

Partilederdebatten:

For et comeback

Dette kunne gått skikkelig dårlig for Støre. Det ble en utrolig revansje.

HØYE ENERGI: Strømkrisen var eneste tema på partilederdebatten i Arendal. Han som hadde den mest krevende oppgaven, løste den også best. Foto: Kristian RIdder-Nielsen / Dagbladet
HØYE ENERGI: Strømkrisen var eneste tema på partilederdebatten i Arendal. Han som hadde den mest krevende oppgaven, løste den også best. Foto: Kristian RIdder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL, (Dagbladet): Tungt bevæpnet politi og demonstranter i gule jakker sto foran inngangen til kulturhuset i Arendal før partilederdebatten. På scener på byens serveringssteder diskuterte samtidig snakkeklassen sine forventninger til debatten, og hvem som kunne komme til å tape og vinne.

Særlig var spenningen før debatten knyttet til hvordan statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville gjøre det. Regjeringen har gjennom den siste tidas kriser framstått som bakpå i håndteringen og blitt presset knallhardt av opposisjonen. Debatten var muligheten til å komme på offensiven og ta kontroll over narrativet. Det var en mulighet Støre grep med stor kraft.

Debattens klare vinner. Støre har vært presset på defensiven lenge, men i kveld klarte han å formidle tydelig, pedagogisk og overbevisende hvorfor han mener forslagene om makspris på strøm er dårlig politikk. Han viste en litt for sjelden side av seg selv, som en tydelig forsvarer av europeisk kraftsamarbeid, og svarer svært godt på en utfordring fra strømgruppa. Settes i en vanskelig posisjon, men løser det elegant.

Støre er en av de tydeligste stemmene i debatten for å bygge ut mer fornybar energi - et perspektiv som var lite tilstede hos andre. Går i strupen på Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes for manglende vilje til å bygge ut mer vindkraft i Norge, og Kirsti Bergstø for å tegne et helt feil bilde:

- Du kan ikke si at markedsprisene herjer i Europa. Vladimir Putin herjer i Europa.

Et lite klapp på skulderen fra regjeringspartneren da de kom inn, antydet både samhold og oppmuntring. Første spørsmål fra programleder Fredrik Solvang viste problemet. Senterparti-lederen strakk hånden i været sammen med SV, Rødt og Frp for å illustrere hvem som mener det var en tabbe å bygge de siste to utenlandskablene for strømeksport. Han klarte dog ikke å forsvare det.

I dag virket det som om Vedum var preppet av byråkratene i finansdepartementet. Det gjør at Senterparti-lederen ikke ligner særlig den han var før valget i fjor. Vedum mislykkes med å plassere Senterpartiet på en tydelig side i debatten om kraftmarked og utvekslingskabler, men lyktes i å avskjære spedte forsøk på å få fram uenighetene vi vet finnes i regjeringen. Før valget kalte Vedum den for "eliten i Oslo", nå kaller han dem for "fagfolk" og ber Listhaug lytte mer til dem.

Høyre-lederen har den siste tida blitt presset av Frp, for å være defensiv i opposisjon mot regjeringen. Erna Solbergs problem i denne debatten er at hun stort sett er helt enig med Jonas Gahr Støre, men nå står uten en statsministers pondus og makt til å gjennomføre politikken.

Høyre surfer høyt på meningsmålingene, men denne debatten viser at også hun er i forsvarsposisjon i strømprissaken. Hun er en like naturlig motstander for Listhaug som Støre er for Moxnes. Solberg svarer godt og poengtert når også hun utfordres av Moxnes om utveksling av strøm, men en merker likevel at Støre er mer drillet på utfordringene enn Solberg etter de siste månedenes strømdebatt.

Sylvi Listhaug reindyrker Frp's rolle i energipolitikken i denne debatten, som også innebærer aggresive angrep på andre europeiske lands energipolitikk.

Hun forsøker å underspille Putins rolle i energikrisen, og dermed ta luven av Venstre-leder Guri Melbys poenger. Hun tikket inn poenger i stadige angrep på Trygve Slagsvold Vedum:

- Jeg vil anbefale deg å begynne å gjøre jobben din, eller finne deg en annen.

Arendalsuka 2021 startet med en statsministerduell der det mest av alt ble klart at Trygve Slagsvold Vedum ikke hadde noe der å gjøre. På samme måte har KrF-lederen lite å bidra med i strømdebatten.

Kom mer på offensiven da hun argumenterte for en makspris bare for husholdninger, så de skal slippe å velge hvem av barna som skal få dusje. Har stor troverdighet på sin omsorg for de svake og fattige. Mangler likevel troverdighet i kraftpolitikken, og mislykkes i sitt forsøk på å plassere partiet i trespann sammen med Frp og Rødt som forkjempere for makspris og sterkere regulering av kraftmarkedet.

- Her har du kjerringa mot fri flyt av strømmen, begynte Kirsti Bergstø og holder dermed SV-tradisjonen med munterheter i partilederdebattene i hevd. Det lureste grepet SV har gjort i sitt samarbeid med regjeringen er å insistere på å ta alle debatter i åpent landskap, uten å forhandle i lukkede rom. Også i dag lyktes Bergstø i å være et alternativ til regjeringen. Men hvordan ønsker partiet å ta "mer politisk kontroll" over strømsystemet? Det sier ikke hun ingenting om. Partiets standpunkt blir dermed hengende litt i løse lufta.

Arendalukas store politiske bombe kom dagen før partilederdebatten, da det ble kjent at Une Bastholm ville trekke seg som partileder. Planen var å vente til neste uke med å slippe nyheten. Kanskje var hun likevel mest lettet, hun så i alle fall avslappet ut da hun kom smilende ut på scenen i Arendal. Men stakkars MDG som skal fylle hennes sko. Hun klarer å heve blikket og tegne det store bildet om solidaritet og grønt skifte, med hjerte for både miljøet og økonomisk pressede familier samtidig. I sin siste partilederdebatt viste Bastholm hvorfor hun er MDGs beste.

Bjørnar Moxnes er en taletrengt debattant og får svært mye tid av programleder Fredrik Solvang. Rødt har markert seg som den tydeligste forkjemperen av makspris på strøm og et "oppgjør" med kraftmarkedet, og Moxnes gjør det også i denne debatten. Blir forsøkt kontret av Erna Solberg, men sistnevnte sliter med å snakke i enkle termer om hvorfor de ønsker dagens system. Rødt-lederen kan være godt fornøyd med egen innsats i dag, der han framsto som den viktigste opposisjonen til regjeringen.

Guri Melby er nesten alltid god i debatter, og forklarte tidlig enkelt og pedagogisk Venstres ståsted. Hun klarte også med brodd å angripe partiene som er mot utenlandskabler og for makspris, men forsvant i en debatt som mest av alt handlet om regjeringen mot den delen av opposisjonen. Gjorde tidlig en unødvendig manøver med å stille et spørsmål som ble en lissepasning til Moxnes, og lyktes aldri i å få tilbake oppmerksomheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer