DEBATT

Coronatiltak:

For lite, for sent

Det virker som regjeringen har lært lite av erfaringer vi allerede har høstet om hvor vanskelig det er å snu en stigende smittetrend. De nye tiltakene blir innført uten en god vurdering av mulige resultater.

MINDRE SMITTSOMT: I januar 2021 var tiltakene mye sterkere enn nå, og viruset mindre smittsomt. Likevel tok det flere uker å få kontroll over smittesituasjonen, som da var mye mindre kritisk, skriver innsenderne. Her er helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under coronapressekonferanse tidligere i uka. Foto: Heiko Junge / NTB
MINDRE SMITTSOMT: I januar 2021 var tiltakene mye sterkere enn nå, og viruset mindre smittsomt. Likevel tok det flere uker å få kontroll over smittesituasjonen, som da var mye mindre kritisk, skriver innsenderne. Her er helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under coronapressekonferanse tidligere i uka. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange forstår ikke hvorfor regjeringen kom med så vage og til dels selvmotsigende tiltak, og hvorfor så mye skal være frivillig. Vi tror neppe det tar lang tid før regjeringen tvinges til å innse at skarpere lut må til og tvinges til å sette inn sterkere tiltak.

I januar 2021 var tiltakene mye sterkere enn nå, og viruset mindre smittsomt. Likevel tok det flere uker å få kontroll over smittesituasjonen, som da var mye mindre kritisk. Nå må vi takle den nye, hyper-smittsomme omikron-mutasjonen av covid-19.

I januar 2021 var smittetallene stigende med risiko for at covid-19 skulle spre seg, og 4. januar innførte Solberg-regjeringen strenge, nasjonale smitteverntiltak, i forskrift, som vi alle måtte følge. Innleggelsestallene på grunn av covid-19 var da rundt 120 i uken.

I første uke av januar døde 36 personer av covid. Det ble da som resultat av kraftfulle tiltak i løpet av noen uker oppnådd kontroll med et fall i innleggelsestall fra en topp på rundt 160 i uke 2 til rundt 80 først rundt midten av februar. Dødstallene falt også fra 45 døde i uke 2 til 10-15 døde i uken fem uker senere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer