LEDER

Grisetragedie

For noe svineri

Dyremishandling er ikke et attraktivt produkt å selge.

DYRETRAGEDIE: Mattilsynets tilsynskampanje avslørte regelbrudd hos over halvparten av grisebøndene. Her er noen glade trønderske griser som ikke er mishandlet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DYRETRAGEDIE: Mattilsynets tilsynskampanje avslørte regelbrudd hos over halvparten av grisebøndene. Her er noen glade trønderske griser som ikke er mishandlet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Mattilsynet viser at en av fire svinebønder bryter reglene for behandling av syke og skadde dyr. Det ble avdekket regelbrudd i over halvparten av 582 svinebesetninger som fikk uanmeldt besøk. Tilsynskampanjen var utløst av fjorårets Brennpunkt-film, «Griseindustriens hemmeligheter», en sjokkerende avsløring av groteske tilstander blant mange svinehold. Nå er det ytterligere og grundig dokumentert. Dyremishandlingen kan ikke få fortsette.

Like før jul skjedde enda en dyretragedie, denne gangen utenfor Fauske i Nordland. Politiet ble tipset om en vannlekkasje på en gård og kom til et gruvekkende syn. Det var allerede for seint. 276 griser var druknet eller måtte avlives. Onsdag ble en mann siktet i saken for å ha hensatt dyr i hjelpeløs tilstand. Forklaringen på slike hendelser er ofte personlige forhold, men det er åpenbart en strukturell svikt når det gang på gang ikke gripes inn før tragedien er et faktum for både dyr og mennesker.

Svinenæringen synes medieoppslagene er urettferdig. Den føler at enkeltsaker stempler en hel næring. Det må den nesten finne seg i når regelbruddene er så omfattende, selv med få tilsyn og et snilt regelverk. En grisebonde sier til NRK at han tror at Mattilsynet er styrt av folk som er mot dyrehold og vil ha slutt på kjøttspising. Hvis det er slike konspirative teorier som verserer blant bønder, er det ikke overraskende at respekten for Mattilsynet er mangelfull.

MOBILISERING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Putin sliter med mobilisering og vil ikke klare å profesjonalisere militæret. 18. januar. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Mattilsynet er tvert om blitt kritisert for å ha for stor forståelse for at bønder sliter, og at det kan gå ut over dyreholdet. Regelverket er på et minimum, tilsynene få og konsekvensene nesten fraværende. Det er mediene og dyrevernere som med ujevne mellomrom avdekker skandaløse forhold som tilsynet burde hatt ressurser og lovverk til å håndtere.

Grisebonden har likevel rett i at stadig flere, særlig unge, vender seg mot kjøttindustrien, slik forbrukere har vendt seg mot andre næringer med lave etiske standarder. Dyremishandling er rett og slett ikke et særlig attraktivt produkt å selge. Det er i næringens egen interesse å sørge for at humant og bærekraftig dyrehold er regelen, ikke unntaket. Mange bønder får det til. Samtidig må lovgivere og myndigheter sørge for et strengere regelverk og tilstrekkelig ressurser til å følge det opp. Dagens system er ikke til å leve med og har ingen framtid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer