DEBATT

Ny oljeskatt:

For noe tull, Dagbladet

Det er Dagbladet som er ville og hodeløse, ikke Frp. Å legge ned oljenæringen er symbolpolitikk der Norge taper og sjeikene i Midtøsten vinner.

LØPER FRA VEDTAK: Høyres landsmøte i mai sa nei til å ta bort leterefusjonsordningen. I august løp de fra dette vedtaket. Nok en gang ser vi at det er Venstre og KrF som dikterer, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug og nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LØPER FRA VEDTAK: Høyres landsmøte i mai sa nei til å ta bort leterefusjonsordningen. I august løp de fra dette vedtaket. Nok en gang ser vi at det er Venstre og KrF som dikterer, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug og nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

2. september skriver Dagbladet på lederplass at «Sylvi Listhaugs overdrivelser av effektene av ny oljeskatt, er så ville at de ender opp med å bli usanne». Videre hevder de at uttalelsene «kanskje er uærlige også». For noe tull.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det er ikke overraskende av avisen som på lederplass har tillatt seg å publisere blant annet «Sylvis skremmebilde», «En oppskrift på katastrofe» og «Leker fortsatt med klimaskepsis», gjennom valgkampen. Når Dagbladet, Bellona, SV og Unge Høyre er fornøyd med regjeringens forslag til oljeskatt, fordi det betyr mindre leting, sier det alt om regjeringens forslag.

Det er ingen overdrivelse at regjeringens forslag om å stramme inn på oljeskattereglene, vil svekke den norske velferden på sikt. Dersom man avvikler leterefusjonsordningen som regjeringen foreslår, vil det føre til mindre leting – som igjen vil gi færre arbeidsplasser. Uten leterefusjonsordningen ville ikke Lundin funnet Johan Sverdrup-feltet. Det er beregnet til å gi omtrent 900 milliarder kroner i inntekter til staten.

I oljenæringen er man nå usikker på fremtiden. På landsmøtet i mai sa Høyre nei til å ta bort leterefusjonsordningen. I slutten av august løp de fra dette vedtaket.

Nok en gang ser vi at det er Venstre og KrF som dikterer. Stabile rammevilkår er avgjørende for at selskapene tør å satse på norsk sokkel. Hvis ikke, flyttes pengene som brukes til leting til andre land. Oljenæringen ser nå at Høyre endrer rammevilkårene. De vet også at venstreradikale sosialister i Rødt, SV og MDG, som vil legge ned næringen, kan få avgjørende innflytelse på norsk politikk etter valget. Derfor brer usikkerheten seg.

For klimaet blir det feil å gå inn for mindre produksjon på norsk sokkel. En fersk rapport fra Rystad Energy viser at kutt i norsk olje- og gassproduksjon trolig vil føre til økte globale utslipp.

Å legge ned oljenæringen i Norge er symbolpolitikk hvor Norge taper og sjeikene i Midtøsten vinner. For å redusere produksjonen av olje og gass, må etterspørselen ned. Da må man erstatte det som man i dag bruker olje til, med andre ting. Det må teknologisk utvikling og markedet sørge for, ikke politikere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer