LEDER

Regjeringskvartalet:

For seint

Raymond Johansen tar feil når han vil ha omkamp om regjeringskvartalet. Men det er ingen grunn til å mistro hans motiver.

RAYMOND JOHANSEN: Byrådslederens innvendinger kommer på overtid av overtida. Men statsrådens påstand er uhyrlig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RAYMOND JOHANSEN: Byrådslederens innvendinger kommer på overtid av overtida. Men statsrådens påstand er uhyrlig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at prislappen på 36 milliarder kroner ble kjent, har Oslos byrådsleder åpnet for omkamp om nytt regjeringskvartal. I NRKs «Politisk kvarter» torsdag morgen stilte Raymond Johansen spørsmål ved de grunnleggende premissene for planleggingen: Samlokalisering av alle departementene på ett sted og omfattende nye sikkerhetstiltak for å unngå at dette kan skje igjen. Han påpeker at dette blir veldig dyrt, og at regjeringskvartalet blir ganske øde på kveldstid.

Mange er enige med Johansen. Det finnes gode argumenter for å ønske seg liv på gateplan med butikker og kafeer og vektige innvendinger mot å flytte Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor til Hammersborg. Derfor har også alle disse innvendingene blitt inngående debattert lenge før Stortinget fattet sine vedtak. De graderte sikkerhetsvurderingene er grunnlaget både for vedtaket om samlokalisering og hindrer næringsvirksomhet i førsteetasjene. Problemene er forsøkt bøtet på med store vinduer i de nederste etasjene og parken som skal ligge mellom regjeringskvartalet og det gamle hovedbiblioteket.

Nå er Y-blokka revet, Høyblokka har stått som en ruin i snart ti år, alt er klart til byggestart neste år. Dermed er kravet om omkamp på overtid. Byrådslederens innvendinger kommer på overtid av overtida.

Vi kan derfor forstå at kommunalminister Nikolai Astrup er irritert. Det er hans ansvar å gjennomføre Stortingets vedtak, etter premissene som i stor grad ble lagt under statsminister Jens Stoltenberg. Det unnskylder ikke Astrups uttalelse i debatten:

«22. juli var en konsekvens av at man ikke hadde tatt sikkerhetslovens formål på alvor. Og her sitter Johansen i studio og er i ferd med å ønske seg den samme feilen en gang til.»

Det er en uhyrlig påstand, rettet mot mannen som var partisekretær for Arbeiderpartiet i 2011. Uttalelsen vitner om at bevisstheten rundt terroren er for lav.

Partiet var terroristens utpekte mål og mistet 69 av sine egne i massakren på Utøya. Johansen var den første som kastet seg i bilen mot øya da de første meldingene kom, den første ansvarlige som møtte ungdommene som kom svømmende over Tyrifjorden, og den som hadde ansvaret for å formidle den tunge beskjeden til alle familiene som mistet sine. Å anklage ham for å ønske seg et nytt 22. juli er en debatteknikk som ikke hører hjemme i norsk offentlighet.

Raymond Johansen tar feil når han vil ha omkamp om regjeringskvartalet. Men det er ingen grunn til å mistro hans motiver.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer