For stor for Dagbladet

Erik Bye er behørig blitt 75 år, og kan trygt se tilbake på en banebrytende og tettpakket karriere som reporter, forfatter og mediehøvding.

NRKs historie ville ikke vært den samme uten denne mannen. Munnspill under åpen himmel fra begynnelse til slutt!

  • Tilfeldigvis sitter jeg og blar i Dagblad-journalisten Jørgen Juves fine memoarbok «Øyeblikk» (1978). Fotballhelten, reporteren og portrettkunstneren Juve skriver om stort og smått fra sin egen og Dagbladets historie, og i en liten epistel skriver han under tittelen «For stor» hvor nære på det var at Erik Bye hadde havnet i Dagbladet.
  • Det hele begynte med at Jørgen Juve fikk en telefon fra redaktør Gunnar Larsen. Larsen forklarte at han satt med en kjempe ved navn Erik Bye inne på kontoret sitt. Han ville ha jobb i Dagbladet. Larsen sendte Bye inn til Juve, som hadde hørt rykter om mannen fra sin nabo professor Bjarne Berulfsen. Berulfsen hadde vært lenge i USA. Der hadde han hørt Erik Bye synge viser og kunne for øvrig forsikre at Bye var «et eneste ruvende muntrasjonsråd i enhver krets». Dessuten: «Han kan skrive.»
  • Juve forteller at Erik Bye fylte hele døra inn til det lille kontoret. «Jeg må si at tankene kretset om fast ansettelse av den eventyrlige fyren,» skriver Juve. «Han forsterket uten hensikt mitt inntrykk av en verdensomseiler, tramp, vant til alle slags omgivelser. Han var en ekte Oslo-gutt med en berømt sanger til far, han hadde humor. Det var umulig å se ham som noe annet enn en fremtidig Dagblad-journalist.»
  • Dermed ringte telefonen. Det var Gunnar Larsen. «Han er for stor,» sa Larsen. Juve forsto ikke helt hva redaktøren mente. Kanskje trodde han ikke det fantes noe kontor som var stort nok? Men det måtte da være mulig, tenkte Juve. Et eller annet sted i huset. Han hadde ikke lyst til å slippe Erik Bye. «Kom igjen om to, tre uker,» sa Juve. Men nei. «Han kom aldri igjen. Han var for stor. De sterke media ble hans redskap.»
  • Slik gikk Dagbladet glipp av en gigant i enhver forstand, men hva mente Larsen egentlig? Det tier historien om. Kanskje var han framsynt. Bye var eslet til større oppgaver i et annet format. Han ble vår første og kanskje største TV-helt gjennom tidene. Og, som Juve skriver, nærmest med et sukk: «...for stor. Ikke ante redaktør Gunnar Larsen eller jeg hvilken symbolikk som lå i disse ordene.»
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.