LEDER

Dagbladet mener:

For stor risiko for barnehageansatte

Hvis politikerne vil at barnehagene skal holdes åpne, må de ansatte prioriteres i vaksinekøen.

REDDE: Mange barnehager i Oslo har problemer med å drive forsvarlig, og de ansatte er redde for å gå på jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REDDE: Mange barnehager i Oslo har problemer med å drive forsvarlig, og de ansatte er redde for å gå på jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De siste dagenes coronatiltak har ført til store nedstengninger i hele Norge, og gjort hverdagen vanskeligere over hele landet. Men den er også vanskelig, og har vært det lenge, blant de som ikke er stengt. I Oslo forsøker byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) å holde barnehagene åpne i så stor grad som mulig. Men det har skapt en tung situasjon for ledelse og ansatte i barnehagene. Ifølge Aftenposten strever mange av dem med å overholde smittevernsregler og å finne kjente og gode vikarer for barna når de ansatte må være hjemme, for eksempel i karantene. Og, ikke minst: Mange er redde for å gå på jobb.

Det er ikke det minste rart. Mutantvirusene brer seg i landet, og barn og unge er blant de største smittesprederne. Det er kjent at sjansen for å havne på sykehus er 2,6 ganger høyere for de som blir smittet av den britiske mutanten. Det er mye å kreve av de barnehageansatte at de skal gå på jobb som vanlig under slike forhold.

Samtidig er også byrådens ståsted lett å forstå. Avgjørelsen om ikke å stenge barnehagene handler også om at presset på barnefamiliene er stort, at mange bor trangt og at særlig de minste barna ikke kan gå ut av hjemmet på samme måte som de store. Gjennom hele pandemien har det med jevne mellomrom blitt ropt varsko om barns fysiske og psykiske helse hvis de blir for innestengt, ikke kan møte andre enn familien og ikke har noen utenforstående å snakke med hvis noe er galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer