DEBATT

Diskriminering

«For stygg for jobben»

Dagens likestilling- og diskrimineringslov gir et utilstrekkelig vern mot diskriminering. Utseende bør også være et vernet diskrimineringsgrunnlag etter loven.

DISKRIMINERING: I en av sakene hos Diskrimineringsombudet hadde en kvinne fått avslag på en jobbsøknad. Senere oppdaget hun at arbeidsgiver hadde skrevet «ikke pen nok» på en post-it-lapp på CV-en hennes, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
DISKRIMINERING: I en av sakene hos Diskrimineringsombudet hadde en kvinne fått avslag på en jobbsøknad. Senere oppdaget hun at arbeidsgiver hadde skrevet «ikke pen nok» på en post-it-lapp på CV-en hennes, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Se for deg at drømmejobben ryker fordi du er overvektig, har tatoveringer eller ikke er pen nok. Du er faglig kvalifisert for jobben, men blir diskriminert på grunnlag av utseende. Du står likevel uten rettslig vern. I dag må utseende innebære funksjonsnedsettelse for at diskrimineringslovgivningen skal gi vern.

Diskriminering er betegnelsen på forskjellsbehandling som ikke har et saklig formål, ikke er nødvendig for å oppnå formålet eller som er uforholdsmessig inngripende overfor den som forskjellsbehandles.

Diskriminering på grunnlag av utseende skjer i større utstrekning enn de fleste er klar over. For å vise til et tilfelle hvor det klart var tale om diskriminering på grunnlag av utseende, kan det trekkes fram en stillingsannonse for flyvertinner i Pakistan International Airlines (PIA) fra 2006. Her sto det blant annet at «users of spectacles and candidates with skin problems need not apply».

Det kan også vises til 24 år gamle Solberg som kom til SFO for å skrive under arbeidskontrakten som avtalt, men som ikke fikk jobben likevel på grunn av tatoveringene og hårsveisen hennes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.