LEDER

For tidlig å kutte strømstøtten

Strømstøtteordningen til bedriftene var smart. Nå fases den ut litt for tidlig.

FORLENG STRØMSTØTTEN: Næringsminister Jan Christian Vestre kan ta seg litt bedre tid. Foto: NTB
FORLENG STRØMSTØTTEN: Næringsminister Jan Christian Vestre kan ta seg litt bedre tid. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Før helga presenterte næringsminister Jan Christian Vestre resultatet av regjeringens strømstøtteordning til bedriftene. 3200 bedrifter som har søkt om støtte, får 2,8 milliarder kroner utbetalt før jul.

Detaljene bak viser hvordan støtteordningen var smart laget.

Alle bedrifter som ville søke støtte måtte først gjennomføre en energikartlegging, altså en gjennomgang av selskapets energibruk. En slik grunnleggende bevisstgjøring av strømforbruket i hver enkelt bedrift er i alles interesse, og et selvsagt utgangspunkt når staten skal dele ut støtte.

I tillegg var denne energikartleggingen utgangspunktet for det virkelig gode grepet i strømstøtteordningen — muligheten til å få ekstra støtte for å gjennomføre energisparetiltak og installering av solcellepaneler.

Blant de som har søkt, har disse tiltakene vært populære. 30 prosent har søkt om tilskudd til solceller, 11 prosent har søkt om støtte til energieffektiv belysning og 10 prosent har søkt om støtte til utskifting av vinduer.

Slik har strømstøtten ikke bare lettet byrden her og nå, den vil også sikre varig lavere forbruk. Strømstøtten til næringslivet har dermed også vært et kjærkomment, om enn alt for sjeldent, bidrag til energieffektivisering her til lands.

Men nå er det over. Det kan være i tidligste laget.

Målet for regjeringen var at strømselskapene i mellomtida skulle få på plass fastprisavtaler som lå godt under 1 krone kilowattimen, helst ned mot 50 øre. Ei uke etter at de første fastprisavtalene så dagens lys, er prisene på vei nedover. De er likevel fortsatt relativt høye, med treårsavtaler til 115 øre, femårsavtaler til 84 øre og sjuårsavtaler til 79 øre.

Gjennomsnittlig spotpris i fjor var til sammenlikning 76 øre – et høyt nivå historisk sett.

Likevel er det håp om lavere fastpriser framover. Regjeringen har endelig kunngjort at kraftselskapene ikke skal behøve å betale grunnrente på fastpriskontrakter, og bransjeorganisasjonen Energi Norge tror dette vil gi resultater.

Forsinkelsen burde åpne for en forlengelse av regjeringens strømstøtteordning. Et annet argument som taler for forlengelse, er de mange bedriftene som kunne søkt, men lot det være.

Regjeringen har selv anslått at 20 000 bedrifter egentlig er kvalifisert for ordningen, mens altså bare 3200 har søkt.

Mye av støtten vil uansett gi positive langsiktige resultater – lavere strømforbruk. Det vil både bedriftene og samfunnet ha glede av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer