DEBATT

Poststemmer i USA

Forbered deg!

Valgkampen er snart over, men kampen om valget kan begynne onsdag.

USIKKERHET: - Om valget blir veldig tett, kan flere feilaktig erklære Trump som vinner kvelden 3. november, skriver Sondre Ulvund Solstad. Foto: Phil Long / AP / NTB
USIKKERHET: - Om valget blir veldig tett, kan flere feilaktig erklære Trump som vinner kvelden 3. november, skriver Sondre Ulvund Solstad. Foto: Phil Long / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I USA knuser poststemming alle rekorder. Over 80 millioner har allerede stemt, og de flest av disse gjennom post. Skiftet fra å møte opp i valglokaler til å sende en konvolutt vil ha konsekvenser. Men hvilke?

Grunnen til at folk unngår valglokaler er klar nok. Totalt har nå flere amerikanere dødd av koronaviruset enn døde i strid under andre verdenskrig. Nesten 1 av 1000 er gått bort basert på anslått overdødelighet. Dette er tall som er nærmest ufattelige.

Langt flere enn tidligere vil derfor holde seg unna folkemengder og valgkøer, hvor man ofte må stå i timevis. Dette gjelder spesielt de som støtter Biden. De som er hardest rammet så langt - eldre, storbyboere, minoriteter og fattige - stemmer oftere demokratisk, og Biden har manet til langt mer forsiktighet enn Trump.

Trumps påstander om at poststemming er forbundet med juks har gjort det å stemme tidlig enda mer politisk betinget. Nesten dobbelt så mange demokrater som republikanere planlegger å gjøre det i år.

Som konsekvens av pandemien har muligheter for å stemme gjennom postvesenet blitt utvidet i minst 30 stater, selv om noen republikanske ledere, blant annet i Texas, forsøker å gjøre det vanskeligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer