DEBATT

Poststemmer i USA

Forbered deg!

Valgkampen er snart over, men kampen om valget kan begynne onsdag.

USIKKERHET: - Om valget blir veldig tett, kan flere feilaktig erklære Trump som vinner kvelden 3. november, skriver Sondre Ulvund Solstad. Foto: Phil Long / AP / NTB
USIKKERHET: - Om valget blir veldig tett, kan flere feilaktig erklære Trump som vinner kvelden 3. november, skriver Sondre Ulvund Solstad. Foto: Phil Long / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I USA knuser poststemming alle rekorder. Over 80 millioner har allerede stemt, og de flest av disse gjennom post. Skiftet fra å møte opp i valglokaler til å sende en konvolutt vil ha konsekvenser. Men hvilke?

Sondre Ulvund Solstad
Sondre Ulvund Solstad Vis mer

Grunnen til at folk unngår valglokaler er klar nok. Totalt har nå flere amerikanere dødd av koronaviruset enn døde i strid under andre verdenskrig. Nesten 1 av 1000 er gått bort basert på anslått overdødelighet. Dette er tall som er nærmest ufattelige.

Langt flere enn tidligere vil derfor holde seg unna folkemengder og valgkøer, hvor man ofte må stå i timevis. Dette gjelder spesielt de som støtter Biden. De som er hardest rammet så langt - eldre, storbyboere, minoriteter og fattige - stemmer oftere demokratisk, og Biden har manet til langt mer forsiktighet enn Trump.

Trumps påstander om at poststemming er forbundet med juks har gjort det å stemme tidlig enda mer politisk betinget. Nesten dobbelt så mange demokrater som republikanere planlegger å gjøre det i år.

Som konsekvens av pandemien har muligheter for å stemme gjennom postvesenet blitt utvidet i minst 30 stater, selv om noen republikanske ledere, blant annet i Texas, forsøker å gjøre det vanskeligere.

Forskning fra tidligere valg tilsier at nettoeffekten av bedre muligheter for poststemming er nokså liten. Både republikanere og demokratene får omtrent like mange ekstra stemmer hver. Men dette valget er annerledes, og det kan se ut som poststemming særlig vil styrke Biden og demokratene (slik andre tiltak for å gjøre det enklere å stemme i landet ofte gjør). Det kan også være at poststemming gjør folk mindre sårbare for påvirkning utenfra, I hvert fall for en offensiv i dagene rett før valget (slik mine kilder tror Russland kanskje planlegger), ettersom mange har stemt allerede. Dette vil også være til demokratenes fordel.

Samtidig vet vi at poststemmer oftere blir erklært ugyldige enn vanlige stemmer i USA, spesielt blant minoriteter og fattige, som også oftere stemmer demokratisk.

Totalt kan disse effektene være viktige om valget blir veldig tett. Vårt anslag her i The Economist, basert på en modell av Merlin Heidemanns og resultater fra Nord-Carolina, er at omkring 0.7 prosent av Bidens stemmer kan bli erklært ugyldige på denne måten, sammenliknet med 0.3 prosent for Trump. Det er også usikkerhet tilknyttet postvesenets evne til å levere alle stemmene i tide til å bli talt opp, og i de fleste delstater er stemmer som kommer fram etter valgdagen ugyldige.

Om effekten av poststemming totalt sett vil gi ekstra stemmer til Trump eller Biden, er dermed vanskelig å vite. Men sikkert er det at det øker usikkerheten, noe som under omstendighetene øker Trumps sjanser for å kare seg til en seier. På den andre siden gir det også større sjanse for at Biden vinner med stor margin.

HYLLES: Valgkampen nærmer seg slutten, og på sosiale medier overrasker Trump med denne videoen. Video: AP / Donald J. Trump Vis mer

Forhåndstemming vil også påvirke hvordan Trump eller Biden vil vinne. I mange stater, blant annet vippestatene Michigan, Wisconsin, og Pennsylvania, vil Trump gjøre det mye bedre tidlig enn seint, fordi poststemmer blir telt saktere enn andre stemmer. 22 stater, inkludert Pennsylvania, Ohio, Iowa, og Texas, teller dessuten med stemmer som kommer fram etter valgdagen (så lenge de er postlagt før). Det kan derfor hende at Trump vil være klart i ledelse på kvelden 3. november, og vi først flere dager seinere finner ut at Biden vant.

Om valget blir veldig tett, kan derfor flere - basert på resultatene slik de framstår på det tidspunktet - feilaktig erklære Trump som vinner kvelden 3. november. Foruten Trump selv, som er vanskelig å spå, er den mest sentrale aktøren her sannsynligvis Fox News, landets største nyhetskanal, som har spesielt stor påvirkningskraft blant Trumps tilhengere.

I Fox News tas denne beslutningen av en mann de fleste aldri har hørt om: Arnon Mishkin. Med sitt team av statistikere bestemmer han når kanalen erklærer en vinner (og hvem det er), basert på midlertidige valgresultater. Intervjuer tilsier heldigvis at Mishkin har tenkt mye på hvordan forhåndsstemming påvirker valget, inkludert på hvordan ting er veldig annerledes i år, og at han er mest opptatt av å kåre riktig vinner. Han tror det vil ta lengre tid å bestemme seg enn vanlig, men tviler på at usikkerheten vil vare lengre enn 2-3 dager.

I et land hvor enkelte militser allerede forbereder seg på borgerkrig, og de politiske skillelinjene er hardere enn på lenge, vil imidlertid et klart resultat tidlig være ønskelig. Det får vi nok neppe med mindre den en side vinner med stor margin.

Valgkampen er snart over. Men om valgresultatet blir jevnt er det bare å forberede seg. Søksmål omkring forhåndsstemming og valgfusk vil være begynnelsen, og et valg bestemt i landets høyesterett kan være siste stopp. Kampen om valget kan begynne onsdag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer