LEDER

Forbløffende like nyttårstaler

Det er ikke vanskelig å se for seg at kongen og statsministeren hadde det hyggelig sammen på middag.

NYTTÅRSTALER: Kong Harald og statsminister Jonas Gahr Støre har holdt sine respektive nyttårstaler. Foto: ALF SIMENSEN / NTB
NYTTÅRSTALER: Kong Harald og statsminister Jonas Gahr Støre har holdt sine respektive nyttårstaler. Foto: ALF SIMENSEN / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Feststemte og sentimentale hører vi kongens nyttårstale nyttårsaften. Slitne, preget, og med en ny hverdag som truer, hører vi statsministerens tale dagen etter.

Det er kanskje ikke uten grunn at kongens taler gjerne regnes som mer vellykkede enn de som skal følge opp dagen etter.

På denne plassen har vi de siste årene dessuten flere ganger påpekt at kongens taler har framstått som mer politiske enn statsministrenes bidrag. Det er som om den opphøyde posisjonen i våre dager bedre tillater å peke på de store, grunnleggende verdispørsmålene – og faktisk ta stilling til dem.

Det mest påfallende denne gangen var likevel hvor mye de to talene liknet på hverandre.

Verdien av samhold, å se hverandre, utjevne forskjeller, bekjempe klima- og naturkrisa, vise solidaritet med Ukraina og flyktninger. Temaene er kanskje selvskrevne i alle velskrevne nyttårstaler. I både tone, tilnærming – dels også rekkefølge, var det likevel forbløffende likt.

Det er ikke vanskelig å se for seg at kongen og Støre hadde det hyggelig sammen da statsministeren og kona i begynnelsen av november inviterte kongeparet på middag (og serverte kyllinggryte og is).

Like mye som et sannsynlig politisk slektskap mellom statsministeren og kongen, forteller likheten i talene mye om et år der de store utfordringene har stått i kø.

Støres store problem er at han ikke bare kan omtale dem, men må stå for en løsning. I sin tale var han innom strømpriser, og formante at utbygging av mer kraft er den varige løsningen på energikrisa. Det er etter vår mening helt riktig, men det er merkelig at statsministeren ikke får seg til å si at energisparing også hører med.

Det samme var påfallende i den andre sekvensen hvor Støre gikk inn i detaljene i politikken, om klimaløsningene. Statsministeren omtalte flere grønne industriprosjekter. De er viktige deler av klimaarbeidet, men bortsett fra karbonfangst (som også er en form for industriløsning) var det lite han kunne si om konkrete utslippskutt.

I begge tilfeller skyldes forbigåelsene at regjeringen mangler politikk.

Likheten mellom talene forteller nok også sitt om en statsminister som fortsatt er mer fortrolig med det statsmannsaktige i rollen. Den daglige, politiske gneldringen har han vanskeligere for å lykkes med.

Det forteller dessuten sitt om en konge som er nær, engasjert og empatisk — i en grad som nesten gjør en republikansk avis som Dagbladet svak i troen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer