DEBATT

Fyrverkeri:

Forby det - nå!

Hvor mye skal ville og tamme dyr tåle for at klodens mest egoistiske art, menneske, skal ha det litt moro?

UFORSTÅELIG: Når mange familier sliter med å få mat på bordet, blir det helt uforståelig for meg at vi skal «skyte penger til himmels», skriver kronikkforfatter. Illustrasjonsfoto: Oleksandr Khokhlyuk / Shutterstock / NTB
UFORSTÅELIG: Når mange familier sliter med å få mat på bordet, blir det helt uforståelig for meg at vi skal «skyte penger til himmels», skriver kronikkforfatter. Illustrasjonsfoto: Oleksandr Khokhlyuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sosiale medier har vi sett videoer av vettskremte, ville dyr og fugler ved oppskyting av fyrverkeri. For de tamme dyra i hus og fjøs er denne dagen årets aller verste.

Hunder har rømt i panikk under nyttårsfeiringa, flere av disse har ikke kommet til rette igjen.

På vei hjem fra hytta første nyttårsdag, kjørte vi nesten på en hjort. Den var desorientert og sto og skalv midt i veibanen. Det er nærliggende å tenke at hjorten har blitt skremt av fyrverkeriet nyttårskvelden.

Det ble rapportert om ti alvorlige øyeskader etter årets nyttårsfeiring. I tillegg har vi mye uvettig bruk blant barn og unge, som ofte får alvorlige konsekvenser.

VIL HA FORBUD: Kronikkforfatter Ina Giske ønsker et forbud mot salg av fyrverkeri til privatpersoner. Foto: Børge Sandnes / Privat
VIL HA FORBUD: Kronikkforfatter Ina Giske ønsker et forbud mot salg av fyrverkeri til privatpersoner. Foto: Børge Sandnes / Privat Vis mer

Det er dessverre mange voksne som ikke er tydelige nok, eller ønsker å være «kule» og kjøper fyrverkeri til barna sine. Etter det jeg har fått høre blir det også solgt fyrverkeri til mindreårige.

Det er mange mennesker som har store problemer med fyrverkeri. Barn som er sensitive og redde, mennesker som ikke tåler høye smell på grunn av for eksempel posttraumatisk stresslidelse (PTSD), autisme og psykisk utviklingshemming. Mennesker som er traumatisert av krig, lista er lang.

I tillegg til at fyrverkeri skremmer vettet av tamme og ville dyr, og skaper utfordringer for mange mennesker, er fyrverkeri et miljøproblem både med tanke på luftforurensing og alt som blir liggende igjen i naturen.

Fyrverkeri har etter min mening utspilt sin rolle, rett og slett fordi de negative konsekvensene blir for store for både folk, dyr, fugler og miljø. Og når mange familier sliter med å få mat på bordet, blir det helt uforståelig for meg at vi skal «skyte penger til himmels».

Det virker å være et flertall i folket for å innføre forbud mot privat fyrverkeri. Så politikere, hva venter dere på?

Innfør et forbud mot privat fyrverkeri nå!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn