LEDER

Coronapass:

Fordeling av friheten

Slik halter Norge inn i en tilnærmet normalitet.

REGLER FOR CORONAPASSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie la i dag fram reglene for bruk av coronapasset. Foto: Berit Roald / NTB
REGLER FOR CORONAPASSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie la i dag fram reglene for bruk av coronapasset. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Gjenåpningen av Norge foregår stykkevis og delt, og med betydelige geografiske forskjeller knyttet til smitte og vaksinasjon. De gjenerobrede personlige frihetene er også skjevt fordelt. Mest armslag blir det for personer som er vaksinert to ganger, eller som på annen måte regnes som smittefri. Som ventet ble det resultatet da regjeringen og helsemyndighetene mandag la fram reglene for coronasertifikatene.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie presenterer lettelser for folk med coronasertifikat. VIDEO: NTB Vis mer

Den som er kvalifisert for et grønt sertifikat fra HelseNorge vil nå få adgang til fotballkamper, konserter og festivaler. Og kystcruise. Samtidig økes antall personer som kan slippes inn på arrangementer. For eksempel vil det på arrangementer utendørs være mulig med 2000 personer uten faste plasser ved bruk av coronasertifikat, og inntil 5000 hvis alle har faste plasser.

Regjeringen har selvfølgelig skjønt at slike sertifikater skaper forskjeller, og lett kommer i strid med grunnleggende rettigheter som bevegelsesfriheten. Personer som av medisinske grunner ikke kan ta vaksinen faller utenfor. Det samme gjelder dem som av overbevisningsgrunner ikke vil ta vaksinen. I Norge er det ingen vaksinetvang.

Dette etiske og politiske problemet løser regjeringen med å innføre tester som gir samme rettigheter som sertifikatene. Hvis du tester negativt på covid-19 kan du likevel komme inn på fotballkampen eller konserten. Skjønt ikke på kystcruiset.

En koronatest gir et øyeblikksbilde og vil derfor bare ha gyldighet i 24 timer. Samtidig har regjeringen gått bort fra forslaget om testing ved inngangen på arrangmenter. Hovedregelen blir nå at du skal gå til en privat teststasjon i forkant av konserten eller kampen.

Løsningen virker kanskje elegant på papiret, men det er usikkert hvordan det blir i virkeligheten. Kan private teststasjoner - som ennå ikke finnes - ta unna tusenvis av prøver på noen timer før et arrangement? Som demokratisk alibi virker ordningen både tynn og upraktisk.

Det gjør ikke saken bedre at Norge får 900.000 færre vaksinedoser enn forventet i juli, august og september. Det forsinker vaksineringen av første og annen dose med henholdsvis en og to uker. Et nytt intervall mellom vaksinene vil medføre mye ekstraarbeid i pressede kommuner.

Slik halter Norge inn i en tilnærmet normalitet. Det kan komme nye tilbakeslag, for eksempel knyttet til virusvariantene. Tålmodighet er en viktig dyd i coronaens tidsalder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer