DEBATT

Abortforbud i Polen

Fordømmer Polens angrep på kvinner

Kriminalisering av abort forebygger ikke eller reduserer antallet aborter. Det bidrar utelukkende til å sette kvinners liv og helse i fare.

EN MENNESKERETT: - Retten til tilgjengelig, lovlig og trygg abort er en menneskerett, skriver innsenderne. Foto: Kacper Pempel / REUTERS / NTB
EN MENNESKERETT: - Retten til tilgjengelig, lovlig og trygg abort er en menneskerett, skriver innsenderne. Foto: Kacper Pempel / REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torsdag forrige uke ble det vunnet en viktig likestillingspolitisk kamp i Norge, da et flertall i Stortinget stilte seg bak forbud mot søskenbarnekteskap og avvergingsplikt for kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Samme dag var en trist dag for kvinners rettigheter i Polen. Nå ber vi regjeringen om at Norge tydelig fordømmer angrepet på polske kvinners menneskerettigheter.

Abort er i praksis forbudt i Polen etter at dommen i den politiserte grunnlovsdomstolen gjør det ulovlig å utføre abort ved alvorlig skade på fosteret. Polen har allerede en av de strengeste abortlovgivningene i Europa, og når den nye loven trer i kraft innvilges bare abort etter voldtekt og incest eller når mors liv er i fare. Disse få unntakene endrer ikke det faktum at abort anses som en kriminell handling.

Dommen er et resultat av polske myndigheters fanatiske og systematiske angrep på kvinners menneskeretter, hvor alle virkemidler tas i bruk. Seinest i sommer varslet Polen også at landet vil trekke seg fra Istanbul-konvensjonen, som skal forebygge og bekjempe vold mot kvinner.

Kriminalisering av abort forebygger ikke eller reduserer antallet aborter. Det bidrar utelukkende til å sette kvinners liv og helse i fare. Ressurssterke kvinner kan få utført abort utenlands, mens kvinner som ikke har råd blir tvunget til å gjennomføre utrygge og farlige aborter, som også kan ende i død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer