DEBATT

Abortforbud i Polen

Fordømmer Polens angrep på kvinner

Kriminalisering av abort forebygger ikke eller reduserer antallet aborter. Det bidrar utelukkende til å sette kvinners liv og helse i fare.

EN MENNESKERETT: - Retten til tilgjengelig, lovlig og trygg abort er en menneskerett, skriver innsenderne. Foto: Kacper Pempel / REUTERS / NTB
EN MENNESKERETT: - Retten til tilgjengelig, lovlig og trygg abort er en menneskerett, skriver innsenderne. Foto: Kacper Pempel / REUTERS / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anette Trettebergstuen og Katinka Riksfjord Sporsem
Anette Trettebergstuen og Katinka Riksfjord Sporsem Vis mer

Torsdag forrige uke ble det vunnet en viktig likestillingspolitisk kamp i Norge, da et flertall i Stortinget stilte seg bak forbud mot søskenbarnekteskap og avvergingsplikt for kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Samme dag var en trist dag for kvinners rettigheter i Polen. Nå ber vi regjeringen om at Norge tydelig fordømmer angrepet på polske kvinners menneskerettigheter.

Abort er i praksis forbudt i Polen etter at dommen i den politiserte grunnlovsdomstolen gjør det ulovlig å utføre abort ved alvorlig skade på fosteret. Polen har allerede en av de strengeste abortlovgivningene i Europa, og når den nye loven trer i kraft innvilges bare abort etter voldtekt og incest eller når mors liv er i fare. Disse få unntakene endrer ikke det faktum at abort anses som en kriminell handling.

Dommen er et resultat av polske myndigheters fanatiske og systematiske angrep på kvinners menneskeretter, hvor alle virkemidler tas i bruk. Seinest i sommer varslet Polen også at landet vil trekke seg fra Istanbul-konvensjonen, som skal forebygge og bekjempe vold mot kvinner.

Kriminalisering av abort forebygger ikke eller reduserer antallet aborter. Det bidrar utelukkende til å sette kvinners liv og helse i fare. Ressurssterke kvinner kan få utført abort utenlands, mens kvinner som ikke har råd blir tvunget til å gjennomføre utrygge og farlige aborter, som også kan ende i død.

Når kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter fjernes og innskrenkes i et land, har det også store konsekvenser for kvinner i andre land, og særlig i land der kvinners reproduktive rettigheter allerede står svakt.

Over hele verden nektes kvinner nødvendig helsehjelp, og retten til abort kriminaliseres, fjernes og begrenses i økende grad. Vi ser med stor bekymring på at høyre-konservative partier og grupperinger som vil innskrenke kvinners frihet stadig vinner terreng. At 30 stater, anført av USA, torsdag underskrev en anti-abort-erklæring, illustrerer at bekymringen er høyst reell.

Regjeringen sier at «seksuell og reproduktiv helse er et rettighetsområde som opplever sterke angrep og må forsvares med kraft og tyngde». Når regjeringen anerkjenner dette, forventer vi også at den går i front for å øke det internasjonale presset på stater som gambler med kvinners liv og helse.

Kampen for retten til seksuelle og reproduktive rettigheter er en internasjonal kamp. Vi spør derfor; vil statsministeren og utenriksministeren med kraft og tyngde ta opp den alvorlige situasjonen for polske kvinners rettigheter bilateralt med polske myndigheter, samt ta initiativ til internasjonalt samarbeid med andre land for å øke presset mot Polen for å få endret landets restriktive abortlovgivning?

Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet har tatt initiativ overfor våre søsterorganisasjoner i de europeiske sosialdemokratiske partiene om en felles uttalelse som fordømmer polske myndigheters angrep på kvinners rettigheter. Her ber vi også europeiske ledere og institusjoner om å prioritere saken høyt på sin agenda, og hurtig og kraftfullt adressere polske kvinners menneskerettighetssituasjon overfor Polen.

Retten til tilgjengelig, lovlig og trygg abort er en menneskerett. Arbeiderpartiet vil alltid støtte og fremme denne menneskeretten - både i Norge og internasjonalt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer