Foreldreangst tar kvelertak på barna

De voksnes redsel for hva som kan skje med barna når de er ute av syne, er i ferd med å «kvele» en hel generasjon barn, hevder en engelsk forsker. Blir den oppvoksende slekt en gjeng med pyser?

Den engelske sosilologen Frank Furedi har akkurat gitt ut en ny bok der han havder at engstelige foreldre driver angstterror mot egne barn, og at denne terroren kan ta fra dem barndommen. I Norge blir også barna mer og mer overbeskyttet.

Barnepsykiater Jon Lange sier til Dagbladet at norske barn stort sett får utfolde seg naturlig, men han har behandlet mange barn som sliter med sin egen identitet. Foreldrenes angst overføres lett til barna.

- Når et barn sier «det tåler ikke jeg, for det tåler ikke mor», er det noe som ikke stemmer, sier barnepsykiater Jon Lange, som har behandlet mange barn som sliter med å skille mellom sin egen og de voksnes identitet.

Egne valg

- Barn skal ikke gjetes hele tida, de må lære å passe seg og ta egne valg. Jeg adopterte min mors skepsis for hunder helt ubevisst og har hatt hundeskrekk hele livet. Som voksen må du lære deg å formidle til barnet forskjell på virkelige farer og din egen redsel, sier han.

- Mye engstelse er medieskapt, mener Lange og får følge av barneombud Trond Waage.

Barneombudet sier mange foreldre sliter med å finne seg til rette i foreldrerollen, og at barns informasjonstilgang er i ferd med å utviske noen av forskjellene mellom dem og foreldrene.

- Mange foreldre er usikre og trenger en sparringpartner. Det fins mye ubrukte ressurser i barnehagen og i skolen. Bruk dem! oppfordrer barneombudet.

Historien gjentar seg

- Ikke glem at historien har en tendens til å gjenta seg. Springkniver og slåsskamper er ikke av ny dato, og både pedofili og incest har eksistert i uminnelige tider, sier Lange.

Han forteller en historie som beskriver nåtida: Tidligere justisminister O. C. Gundersen var Jon Langes stefar. En ettermiddag Gundersen var på vei hjem fra Stortinget, møtte han fire gråtende barn som hadde gått seg bort. Han tok ungene med seg hjem og ringte foreldrene.

Da Bjugnsaken lå klint utover avisenes forsider rant episoden Gundersen i hu.

- I dag kunne jeg ikke tatt barna med hjem. Tenk hva folk hadde fått ut av det, sa han.

SKLI I VEI: Mats (5) og Elisabeth (2) får prøve sklia så mye de vil. Inger og Gunnar Glendrange i bakgrunnen mener det er viktig at barna får leke fritt.Foto: HANS ARNE VEDLOG
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.