Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forfaller for åpen scene

En helt vanlig kald november fredags kveld i Oslo sentrum: På Karl Johans gate står et 50-tall mennesker og ser på en ung mann som ser på video. Ellers skjer det ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eeh, han peller seg i nesa, æsj!

De fleste ler av det hele. De ser på den hvitkledde mannen i sengen, men han enser dem ikke. Han bare drikker mer cola. Spiser mer potetgull. Ser mer video. Han raper, og sier han er mett, og det er vel ikke så rart, siden han har stappet i seg potetgull og hamburgere hele ettermiddagen.

Så endelig skjer det noe. Inn kommer en sykepleier med munnbind, og publikum får se at mannen måles, veies og fotograferes. Så kommer et foreløpig høydepunkt:

Pleieren måler mannens kroppstemperatur, akkurat der ryggen skifter navn. Publikum fryder seg. Ventingen var ikke forgjeves.

Viser det meste

Kristopher Schaus forfallsprosjekt er i gang. NRKs stuntkunstner skal bo i et butikkvindu i en uke, for å se hvor mye kroppen kan forfalle på så kort tid. Han kaller det et medisinsk forsøk.

Og helt siden han inntok laboratoriet sitt fredag ettermiddag, etter å ha kjørt i kortesje gjennom Oslos gater, har en stor flokk tilskuere stått der med store øyne foran butikkvinduet.

Schau er utstyrt med mikrofoner, temperatur-, puls- og svettemålere. Hvert eneste colarap han slipper ut blir kringkastet på radio, TV og på internett. Fansen ute på Karl Johans gate hører alt, og de ser nesten alt - også når han går på do.

Åndelig forfall?

De unge på Karl Johans gate ler av Schau og synes eksperimentet er gøy. De litt eldre måper og rister på hodet, men de klarer ikke å la være: De må også bare stoppe litt. De bare må se dette, de også.

- Folk er jo nysgjerrige, men jeg synes det er litt pussig, sier Marianne Hafte

- Jeg ser humoren i det, sier Ståle Hafte.

Paret fra Flekkefjord har Viking-skjerf rundt halsen, og er egentlig kommet til hovedstaden for å se på cupfinalen.

- Er det kunst?

- Nei, sier hun.

- Jo, sier han.

- Men ideen er jo genial. Bare se hvor mange som har stimlet sammen her, sier Marianne Hafte.

- Heia Bryyyyyyyyyne, skråler et par rødkledde fra Jæren og ringer med sauebjellene.(NTB-Rune Sævik)

PÅ UTSTILLING: Khristopher Schau er i fullt forfall - for åpen scene.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart