LEDER

Jacinda Ardern går av

Forfulgt ledestjerne

Jacinda Ardern er en politikertype verden trenger flere av.

ROLLEMODELL: New Zealands unge statsminister, Jacinda Ardern, ble en internasjonal ledestjerne. Nå går hun av etter det som beskrives som en hetskampanje på hjemmebane. Foto: Dave Lintott / AFP
ROLLEMODELL: New Zealands unge statsminister, Jacinda Ardern, ble en internasjonal ledestjerne. Nå går hun av etter det som beskrives som en hetskampanje på hjemmebane. Foto: Dave Lintott / AFP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da Jacinda Ardern sist uke varslet at hun vil gå av som statsminister i New Zealand, fikk nyheten oppslag i medier verden rundt. Det er en høyst uvanlig reaksjon på et udramatisk politisk skifte i et land med bare fem millioner innbyggere. Beklager, Jonas Gahr Støre, men du får neppe oppslag i The New York Times eller vil toppe BBC-nyhetene den dagen du går av. Talkshow-verten Steven Colbert kommer ikke til å hylle deg i samme kvelds monolog.

Allerede da sentrum-venstre-politikeren Ardern ble statsminister for fem og et halvt år siden, bare 37 år gammel, fikk hun oppmerksomhet som den yngste kvinnelige regjeringssjef i verden, men det ble raskt klart at hun hadde kvaliteter som hevet henne opp i sjiktet av verdensledere som blir lyttet til, tross at hun styrte et lite land som sjelden er i nyhetene. Det kan hende det var tida hun styrte i. Kontrasten til aldrende autoritære ledere som Vladimir Putin og Donald Trump var grell og til hennes fordel. En statsminister som er gravid og ammer i parlamentet er heller ikke daglig kost.

Halvannet år etter at hun tiltrådte, ble hun satt på en prøve mer erfarne statsledere har feilet. Terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch endte med 51 døde og 40 skadde. Ardern rørte en hel verden da hun med hodesjal sørget sammen med muslimske innbyggere, og hennes tydelige budskap til terroristen sammenliknes med Jens Stoltenbergs tale etter Utøya. I løpet av kort tid innførte hun strenge våpenlover og la press på sosiale medier-plattformer om å ta hatprat på større alvor.

WAGNER-GRUPPEN: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at det er på tide at Wagner-gruppen ble stemplet av USA som en transnasjonal kriminell organisasjon. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Gjennom pandemien var hun på samme måte en internasjonal ledestjerne som reagerte resolutt med restriksjoner og nedstengning. Det var ikke bare populært. En voksende misnøye fra ytre høyrefløy over covid-håndteringen, kombinert med økonomiske nedgangstider, har det siste året utløst det mange beskriver som en sexistisk hetskampanje mot henne. Hun benektet at avgangen skyldtes hetsen, men hun var tømt for krefter.

Den jordnære og empatiske Jacinda Ardern ble en rollemodell for både kvinnelige og mannlige politikere. I stedet for konflikt og polarisering, søkte hun samarbeid og forsoning. Det er tragisk at så mange velgere verden rundt lar seg forføre av demagoger og populister med splittende budskap som setter folk opp mot hverandre. Det gir stadig mindre rom for skikkelige politikere som Jacinda Ardern.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer