KOMMENTARER

Statsbudsjett 2023:

Forholdet blomstrer

Med denne budsjettavtalen rykker SV stadig nærmere gjennomslagene de krevde i regjeringsforhandlingene. Støre kunne like godt tatt dem inn, skriver Sondre Hansmark.

BUDSJETTKAMERATENE: Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Audun Lysbakken fra SV på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om stadsbudsjettet 2023. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BUDSJETTKAMERATENE: Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Audun Lysbakken fra SV på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om stadsbudsjettet 2023. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Da regjeringspartiene og SV i fjor kom til enighet om statsbudsjettet, var mikrofonene på pressekonferansen satt opp slik at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum sto ved siden av hverandre, mens SV-leder Audun Lysbakken var plassert et stykke unna dem.

I dag sto de tre herrer side om side. Billedlig nok.

Aldri før har Støre-regjeringen og SV ligget nærmere hverandre. Etter å ha kranglet om statsbudsjett i tre uker er enigheten på plass. SV har brukt tida godt, og deres gjennomslag burde ikke være tunge tap for regjeringspartiene.

Partiet har nemlig fått mye. Ingen oljeleiting i nye områder ut resten av stortingsperioden, altså ut 2025. En tiltakspakke mot fattigdom der minsteytelsene i folketrygden øker. Exit-skatt for rikingene som flytter til Sveits.

I forkant av forhandlingene hadde regjeringen foreslått å øke skatter og avgifter med mangfoldige milliarder kroner, noe som falt i god jord hos Lysbakkens og hans kamerater.

SV får altså store gjennomslag, men slipper likevel å være med på regjeringens taperlag. Det går jo ikke så bra på meningsmålingene for regjeringspartiene, eller på statsministermålingene for Jonas Gahr Støre. SV har på sin side vokst jevnt og trutt.

Budsjettenigheten binder det som kan anses som to motpoler i norsk politikk, nemlig SV og Senterpartiet, nærmere hverandre. Det viser at en enighet i regjeringsforhandlingene på Hurdal tross alt kunne vært mulig. Den gangen ble SV sparket ut av samtalene til Vedums store begeistring.

Etter fem dager med regjeringssonderinger på Hurdal i fjor, måtte SV vende snuten hjemover uten noen avtale. Igjen satt Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å bli enige om en regjeringsplattform.

Et år seinere har de tre partiene blitt enige om et budsjett som viser konturene av hvordan regjeringsforhandlingene med SV kunne ha endt opp. Neste år skal de bare kreve enda mer – året etter det likeså.

Støre kan dermed ha endt opp i en situasjon der å holde SV utenfor ikke har betydd all verdens for politikken som føres. For SV sin del er det selvsagt prima. Partiet kan ende opp med store gjennomslag og lite ansvar for alt som går dårlig.

Men det kan også gå andre veien. SV binder seg med dette tydeligere til regjeringens prosjekt. Det er det første budsjettet de tre har laget helt sammen. Kritiske røster om hva SV ikke får til kommer til å melde seg med økende styrke.

SV har til nå lykkes mye bedre med å ikke ende opp med ansvaret for alle regjeringens mangler, slik Venstre og KrF ikke klarte da de var små budsjettpartnere for regjeringen bestående av Høyre og Frp. Så fikk de to aldri like store gjennomslag som det SV har fått nå. Det er en av grunnene til at Venstre og KrF til slutt «måtte» ta valget om å gå inn i regjering, mens SV komfortabelt kan holde seg på utsida.

Siden sist forhandlinger har SV i tillegg styrket seg på meningsmålingene, samtidig som de to regjeringspartiene har nådd nye bunnpunkt. Det gjør at SV er vanskeligere å si nei til. De målbærer tross alt mer populære saker enn det regjeringen kan diske opp med for tida.

Situasjonen har ikke minst forandret seg siden regjeringen la fram sitt forslag til budsjett, noe som ikke har gitt regjeringen noe annet valg enn å levere bedre på fattigdomsbekjempelse. Folk har dukket gråtende opp på direktesendt TV og fortalt om økonomiske utfordringer. Nye tall har vist at antall husholdninger som er i en økonomisk faresone har doblet seg det siste året. Matkøene har vokst i lengde.

SV er dyktige på å lukte stemningen i folket for tida. Nå er det fattigdomsbekjempelse og økte kostnader for vanlige folk som er den viktigste saken. Det er de tre herrer fornøyde med at SV har prioritert.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer