DEBATT

Stortinget hacket

Forkastelig av Russland

Til tross for at et angrep mot Stortinget ikke var utenkelig, har det sendt sjokkbølger. Angrepet blir neppe det siste mot våre samfunnsinstitusjoner.

ANGREPET: - . Russerne er eksperter på å utnytte gråsonen mellom fred og krig, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB
ANGREPET: - . Russerne er eksperter på å utnytte gråsonen mellom fred og krig, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det digitale angrepet mot Stortinget understreker betydningen av koordinert innsats og effektive verktøy mot digitale trusler.

Kremls angrep mot Stortinget, med tyveri av informasjon om representanter og ansatte samt informasjon om politiske saker, er forkastelig. Målet er antakelig å påvirke politiske prosesser eller presse norske folkevalgte.

I klartekst har Kreml fått beskjed om at Norge aldri kommer til å akseptere angrep mot vår viktigste demokratiske institusjon.

For Kreml eksisterer intet tydelig skille mellom krig og fred. Russerne er eksperter på å utnytte gråsonen mellom fred og krig. Irregulære operasjoner, cyberangrep, likvidering, manipulering, falske nyheter og propaganda er russiske virkemidler brukt mot Vesten. Russland mål er å underminere vestlige demokratier og omdefinere virkeligheten for å legitimere sine handlinger.

Til tross for at et angrep mot Stortinget ikke var utenkelig, har det sendt sjokkbølger. Angrepet blir neppe det siste mot våre samfunnsinstitusjoner. E-tjenesten og PST har varslet om risikoen for digitale angrep i de årlige trusselvurderingene. Flere lands etterretningstjenester driver etterretning mot Stortinget, regjeringen og departementene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer