DEBATT

Sekusuell trakassering i bokbransjen

Forlagsbransjen har et problem - drittsekker

Enkleste er om det bare kan bli slutt på å oppføre seg som en drittsekk. Gå på jobb, ikke tafse, le og ha det hyggelig, for all del, men si takk for i dag, uten å slenge fram pikken og be noen sette seg på kne.

OVERVELDET: - Jeg begynte å grave rundt i tematikken omkring seksuell trakassering på slutten av året som var, og jeg ble fort overveldet, skriver forfatter Tine-Jarmila Sir. Foto: Ulrik Fredrik Thyve
OVERVELDET: - Jeg begynte å grave rundt i tematikken omkring seksuell trakassering på slutten av året som var, og jeg ble fort overveldet, skriver forfatter Tine-Jarmila Sir. Foto: Ulrik Fredrik Thyve Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Metoo rullet over og gjennom flere bransjer i 2017, også på kulturfeltet, med kampanjer og opprop, kartlegging og tiltak. Dessverre kom forlagsbransjen til kort med bare noen retningslinjer som jeg tror de færreste fikk med seg.

Dessverre er det ikke alltid retningslinjer er nok, for det innebærer at personer følger dem, eller at man har et sted å melde fra om uønsket seksuell oppmerksomhet. I forbindelse med gravearbeidet jeg begynte å gjøre i fjor for å forsøke å få et slags overblikk over hvor utbredt seksuell trakassering i bransjen min er, kom det fram flere historier. Dette førte til at bransjeorganer lagde en kartleggingsundersøkelse for å få se hvor mange det er som har opplevd seksuell trakassering.

Disse ble offentliggjort i januar i år, og viser at bransjen definitivt har et problem. 15 prosent, 300 personer, svarer at de i løpet av de siste to åra har blitt utsatt for kommentarer med seksuelt innhold eller annen krenkende atferd, herunder for eksempel kommentarer, overgrep, berøring eller uønskede meldinger, bilder og videoer. Det er åpenbart at bransjen har et problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer