DEBATT

Kina:

Formannen for alt

Hver dag hylles partisjef i det kinesiske kommunistpartiet Xi Jinping som kilden til alt godt, i praksis som den nye Himmelens Sønn.

FORBUDT OG FARLIG: Det er både selsomt og skremmende å følge feiringen av det kinesiske kommunistpartiets 100-årsjubileum. Kineserne oppfordres derfor til å studere hans skjellsettende tanker med stor flid. Å stille ham brysomme spørsmål, er både unødvendig, forbudt og farlig, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ng Han Guan / AP
FORBUDT OG FARLIG: Det er både selsomt og skremmende å følge feiringen av det kinesiske kommunistpartiets 100-årsjubileum. Kineserne oppfordres derfor til å studere hans skjellsettende tanker med stor flid. Å stille ham brysomme spørsmål, er både unødvendig, forbudt og farlig, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ng Han Guan / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er både selsomt og skremmende å følge feiringen av det kinesiske kommunistpartiets 100-årsjubileum. Hver dag hylles partisjef Xi Jinping som kilden til alt godt, i praksis som den nye Himmelens Sønn. Kineserne oppfordres derfor til å studere hans skjellsettende tanker med stor flid. Å stille ham brysomme spørsmål, er både unødvendig, forbudt og farlig.

Fra statlige trykkerier i Beijing og Shanghai flommer millioner av bøker og artikler signert Xi Jinping. Kommunistpartiets 96 millioner medlemmer har en særlig plikt til å sette seg inn i dem, for så å spre dem, slik sola sprer sine stråler, til resten av folket. Hans hovedverk, The Governance of China, består ikke bare at vismannens taler og formaninger, men byr også på 45 retusjerte bilder av ham. «Med Xi Jinpings tanker som rettesnor skal vi marsjere taktfast inn i en ny æra», skriver partiorganet Folkets Dagblad.

I en fjern fortid, i år 105, oppfant en kinesisk embetsmann papiret. Seinere sto dyktige kinesere bak viktige oppfinnelser som trykkekunsten, kompasset og kruttet. På 1700-tallet var det keiserlige Kina det rikeste landet i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer