DEBATT

Vil legge ned Eldreombudet:

Forslaget vekker harme

Å si at eldre er «en gruppe» som kjennetegnes ved «stor politisk makt», er alderistisk og generaliserende.

GODT SAGT: SV-leder Audun Lysbakken sa det godt da Eldreombudet ble åpnet i april 2021: «At det blir flere eldre, er et tegn på et godt samfunn. Vi må slutte å ha en debatt der det framstilles som et problem. Derfor er det arbeidet som skal gjøres her, viktig», skriver innsenderen. Foto: Annika Byrde / NTB
GODT SAGT: SV-leder Audun Lysbakken sa det godt da Eldreombudet ble åpnet i april 2021: «At det blir flere eldre, er et tegn på et godt samfunn. Vi må slutte å ha en debatt der det framstilles som et problem. Derfor er det arbeidet som skal gjøres her, viktig», skriver innsenderen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Eldre er en gruppe med stor politisk makt», skriver Dagbladet på lederplass 31. mai. Lederskribenten mener at Eldreombudet ikke trengs.

Eldre som ber oss om hjelp, forteller derimot om stor avmakt. Ofte gjelder det digitalt utenforskap, vanskelige klageprosesser eller en fortvilt livssituasjon.

Å si at eldre er «en gruppe» som kjennetegnes ved «stor politisk makt», er alderistisk og generaliserende. Stortinget sa noe ganske annet da loven om Eldreombudet ble enstemmig vedtatt i 2020:

«En viktig del av Eldreombudets rolle vil være å løfte saker og være en stemme for de gruppene som møter utfordringer som direkte eller indirekte er knyttet til alder», skrev en samlet helse- og omsorgskomité.

Der lederskribenten ser «en gruppe med stor politisk makt», så Stortinget «de gruppene som møter utfordringer» – og opprettet oss for å være en stemme for dem. Den stemmen blir stilnet hvis regjeringens forslag om å legge ned Eldreombudet vedtas.

Blant eldre er mangfoldet stort og ulikhetene tydelige. Mange eldre trenger sårt et talerør. Jeg forventer at Stortinget vil opprettholde Eldreombudet, som de opprettet etter modell av Barneombudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.