LEDER

Dagbladet mener:

Forståelig strøm-opprør

Strømselskapet Tibber bruker kundene sine som bank. Rett før jul forventer de at folk skal forhåndsbetale tusenvis av kroner på strømregningene sine.

I HARDT VÆR: Strømselskapet Tibber har tatt et grep som har satt mange sinn i kok.
I HARDT VÆR: Strømselskapet Tibber har tatt et grep som har satt mange sinn i kok. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

«Et uvanlig strømselskap som ikke tjener penger på strømforbruket ditt». Slik presenterer strømselskapet Tibber seg.

«Uvanlig» er i hvert fall ordet, for i det siste har selskapet tatt et nytt og uvant grep som setter mange sinn i kok. Grunnen er at Tibbers kunder allerede nå har mottatt strømregninga for desember. Sluttsummen er iblant mangedoblet, og kundene blir fakturert for strøm de ennå ikke har brukt. I stedet har Tibber laget en slags beregning av hvor mye de tror kundene kommer til å bruke.

Strømselskapet er i hardt vær, og har gått fra å være det best likte, til å være rangert som nummer 104 av 110 på tjenesten og nettsida Bytt.no, som sammenlikner ulike strømselskap.

Forbrukerrådet råder nå aller kunder til å bytte fra det kontroversielle selskapet. Det er forståelig, for dette likner juggel.

Det blir en absurd form for kapitalisme, der kundene både skal betale for det de bruker i tillegg til å ta risikoen for selskapet. Tibber gjør i praksis kundene sine til en bank, der de låner penger fra folk som kan gå tapt dersom selskapet går konkurs.

Det er ikke nødvendigvis så lett å legge merke til med mindre man finleser strømregninga si, men det er det gode grunner til å gjøre mer av.

Strømselskapene har vært svært kreative i måten de har tjent penger på. Dette føyer seg inn i rekken av slu strategier fra strømselskapene. Det må slås ned på og reguleres strengere.

Strømselskaper som Tibber produserer ikke strøm selv. De fungerer heller som en slags «mekler» som du som strømforbruker gir i oppgave å kjøpe strøm på vegne av deg. De kjøper altså strøm fra kraftprodusenter og tilbyr den til deg. De er en del av det markedsbaserte kraftmarkedet vi har, som også gir høy forsyningssikkerhet og billig strøm på sikt. Men Tibber-saken viser at det er altfor lett å lure kunder med lokketilbud og programmer som ingen forstår, og at det er lov å ta mange virkemidler i bruk for å tjene penger. Det er god grunn til å regulere disse «meklerne» strengere enn vi gjør i dag.

Det er nemlig altfor vanskelig for folk å skjønne vilkårene for hva strømselskapene tilbyr. Her har i hvert fall folk gjort et tydelig opprør mot en elendig bedriftsmodell, og det bør være et tydelig signal om at forbrukerne ikke kan la seg lure.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer