Sykkelveier

Forstår hvorfor ikke flere sykler

Ta etter Spanias modell. Innfør nye regler for forbikjøring av sykler.

STEDVIS UTRYGT: Vil norske myndigheter beholde de nye syklistene som har kommet til, eller skal de presses av veien? spør innleggsforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
STEDVIS UTRYGT: Vil norske myndigheter beholde de nye syklistene som har kommet til, eller skal de presses av veien? spør innleggsforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Spanske trafikkmyndigheter har innført nye regler for forbikjøring av syklister. Det er på tide at Norge gjør det samme.

Det har lenge vært et uttalt mål, både for nasjonale og lokale myndigheter, at antallet syklister skal opp. Et viktig grep for å nå dette målet kan være å innføre regler som gjør at det føles tryggere å sykle langs veien.

Jeg har sykkel som hovedtransportmiddel. Min motivasjon for det er ikke som en del av en miljøkamp eller fordi jeg er spesielt opptatt av å holde meg i form. Det er rett og slett fordi jeg bor både bynært og nært jobb. Sykkelen er den raskeste måten å komme seg til og fra der jeg skal. For de fleste av mine daglige gjøremål tar bilen, som er nest raskest, over dobbelt så lang tid som sykkel.

Jeg forstår hvorfor ikke flere sykler. Mange steder er det manglende sykkelveier – og de sykkelveiene som finnes er såpass dårlig tilpasset det å sykle ved at de er nær sagt ubrukelige. De er bygget ut fra bilistenes og ikke syklistenes behov. Dette er flere grunner til at det blir nødvendig for syklister å bruke veibanen.

Jeg har ikke tall på hvor mange farlige forbikjøringer jeg har opplevd fra sykkelsetet. Klassikere er biler som foretar forbikjøringer i stor fart i nedoverbakke, for like etterpå å bremse opp for en avkjørsel – eller leddbusser som passerer med under en halvmeters klaring til skuldra mi. Enhver som har opplevd dette forstår at sykling ikke er for alle i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer