DEBATT

Julefeiring:

Første jul i Norge

Året er 1971, og det er 24. desember - julaften. Med store forventninger satt jeg på bussen fra Skedsmo til Oslo.

UNNTAKSTILSTAND: Fest hjemme i Pakistan var ensbetydende med et sydende folkeliv, med trommer og musikk på gatene. Men Oslo var i unntakstilstand under den store festdagen, skriver Aslam Ahsan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UNNTAKSTILSTAND: Fest hjemme i Pakistan var ensbetydende med et sydende folkeliv, med trommer og musikk på gatene. Men Oslo var i unntakstilstand under den store festdagen, skriver Aslam Ahsan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med en annen mann fra Pakistan hadde vi bestemt oss for å oppleve den store norske julefesten i hovedstaden. Det led mot kvelden. Vi vandret oppover Karl Johan med den overveldende lysdekorasjonen og grantrepynt. Mens vi gikk der, ble det færre og færre mennesker på gata. De simpelthen forsvant.

Fest hjemme i Pakistan var ensbetydende med et sydende folkeliv, med trommer og musikk på gatene. Men Oslo var i unntakstilstand under den store festdagen.

Vi frøs og hastet tilbake til bussholdeplassen på Ankertorget for å komme hjem. Men her var ingen buss, bare en enslig fyllik. Han ønsket oss god jul og sa at vi var kamerater, og at han var glad i oss. Vi gikk fra Ankertorget til Kirkeveien gjennom de folketomme gatene og stusset over høytidas uforståelige innhold.

Utover høsten hadde jeg følt min tilværelse trygg og stabil med jobb og hybel på gården utenfor Oslo. Da adventstida tok til, dreide det seg om jula, og jeg sugde til meg alt jeg kunne av kunnskap om høytida. Jeg hadde oppfattet at man sendte kort til hverandre, akkurat som vi gjorde i Pakistan under høytida. Julekort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer