KOMMENTARER

Til ungdommen: Ta min vaksineplass

Forsvar for festinga

Jeg tar siste stikk og gir fra meg vaksina.

TA SPRØYTA MI: Versågod! Ta min sprøyte! Vi er i ferd med å frarøve covid-ungdommen enda en sommer. Foto: Shutterstock
TA SPRØYTA MI: Versågod! Ta min sprøyte! Vi er i ferd med å frarøve covid-ungdommen enda en sommer. Foto: Shutterstock Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg (46) gir gladelig fra meg køplassen til en våryr 18-åring! Jeg vil at han og hun skal ut i sola, parken, stranda, skogen, holmene, svabergene og drikke, tulle, tøyse, danse, flørte, kysse og kline! De har ingen tid å miste. Sommartider - hey! hey!

Vi er så lydige i dette landet. Sier myndighetene at vi ikke skal dra på hytta, så gjøre vi ikke det. Og dette er selvsagt gull verdt i en pandemi.

TIL UNGDOMMEN: - Jeg gir gladelig fra meg sprøyta til en festglad 18-åring, sier Christopher Sjuve, matredaktør i Dagbladet. Foto: Dagbladet
TIL UNGDOMMEN: - Jeg gir gladelig fra meg sprøyta til en festglad 18-åring, sier Christopher Sjuve, matredaktør i Dagbladet. Foto: Dagbladet Vis mer

Men tenk bare: Om du begynner i tredjeklasse på videregående til høsten, er allerede halvparten av din gylne «gymnastid» (jeg snakker til voksne folk her) nå opplevd under koronaens kvelende skygge. Bitterlig klar over at denne tiden aldri kommer tilbake. Det er ungdomsårene du vil huske best, uansett hvor gammel du blir. Og det gjelder samme hva livet bringer deg i 20- og 30-årene.

Jeg bøyer meg i nesegrus beundring for ungdommens holdninger og oppførsel i denne krisen. Som ville hester i åpne båser, velger de selv å holde igjen. Så lite festing er det nå, at det blir oppslag i avisene om de samler seg og drikker noen øl i parken!

Mange ganger har jeg tenkt på hvordan min ungdomsgjeng hadde forholdt seg til pandemien. Ungdoms-jeg ville ropt høyest om festing som sivil ulydighet. Vi hadde sunget «You gotta fight. For your right. To paaarty!» av full hals, plyndret barskap, brent munnbind og stuet oss tett sammen i kjellerstuene. Vi hadde tenkt at vi tok en pinne for landet. Garra.

Det er ingenting som er så lett for myndigheter og voksne som å moralisere over og bagatellisere betydningen av fest og moro. Da glemmer man at dette er limet, kjernen og meninga med livet for horder av yrende unge.

Denne uka kom helsepolitisk barometer. Den forteller at tre av fem unge voksne føler ser mer ensomme nå enn før pandemien.

- Den opplevde ensomheten som nå rapporteres er en potensiell, alvorlig senskade blant unge mennesker. En generasjon unge mennesker har i en lengre periode av livet sitt stått utenfor fellesskap som er viktig for tilhørighet og avgjørende for identitetsutvikling.

Slik ble rapporten kommentert av Adelheid Firing Hvambsal, psykolog og generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Denne livsfasen handler om sosialisering, å lære å omgåes folk, finne kjærester og framtidige ektefeller. Vi har kanskje glemt (eller aldri innsett) hva dette dreier seg om. Tenker du at russetid, fyll og fanteri er noe vi helst bør klare oss uten? Hvor idiotisk!

For oss med hus og bil er det snakk om noen skarve uker. Men for de unge finnes ikke «neste sommer» - som Høie så fint har sagt.

Smittemessig kan det også være en genistrek å ta de unge først. Vi hører hele tiden at disse er de mest mobile og dermed bidrar mest til smitte. Vaksinerer vi dem, så synker smittetallene som en stein.

SÅ: Værsågod, du festklare 18-åring! Ta mitt stikk – så får du et partypass. Det er deg vel unt. Vi andre skal uansett bare sitte på campingplassen eller hytta. Og vi burde ikke stjele ungdommens sommernetter.

Til ungdommen: Jeg håper inderlig du får tidenes sommer!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer