DEBATT

Forsvaret og sivile kriser

Forsvarets støtte i kriser utvides

Hurtig bistand fra Forsvaret har igjen vist seg å være kritisk når det virkelig gjelder.

FORSVARSBISTAND: Den tragiske ulykken i Gjerdrum har igjen vist betydningen av at beredskapsressursene raskt finner hverandre, skriver innsenderen. Foto fra en pressebrief med Jacob Helgesen, sjef innsatsstyrke hos Forsvaret og ordfører Anders Østensen: Terje Pedersen / NTB
FORSVARSBISTAND: Den tragiske ulykken i Gjerdrum har igjen vist betydningen av at beredskapsressursene raskt finner hverandre, skriver innsenderen. Foto fra en pressebrief med Jacob Helgesen, sjef innsatsstyrke hos Forsvaret og ordfører Anders Østensen: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En viktig oppgave for Forsvaret er å bistå i sivile kriser. Forsvarets innsats i de første timene etter skredulykken i Gjerdrum var helt avgjørende for at ikke flere liv gikk tapt. Det er avgjørende at ressursene finner hverandre raskt når katastrofen inntreffer.

Forsvaret har gjennom mange år bistått politiet ved behov. Bistand kan gis under alvorlige hendelser som terrorangrep, ettersøking og pågripelse av farlige personer, eller under ulykker og naturkatastrofer. Den nye bistandsinstruksen fra 2017 gjør det enklere å anmode om bistand fra Forsvaret. Beslutning om bistand til politiet kan nå tas svært raskt.

Forsvarets bistand til mange sivile aktører er i dag ikke godt nok forankret i lovverket. Håndteringen av korona-situasjonen medførte at sivilsamfunnet fikk et utvidet behov for å kunne trekke på Forsvarets ressurser. Dette måtte formaliseres i en midlertidig forskrift. Erfaringene tilsier at Forsvarets bistand til sivile aktører bør reguleres på permanent basis i forsvarsloven. Forsvarets støtte til sivile aktører skal nå tydeliggjøres i forsvarsloven.

Den tragiske ulykken i Gjerdrum har igjen vist betydningen av at beredskapsressursene raskt finner hverandre. Redningsmannskaper og Forsvarets helikoptre fant overlevende, helsevesenet har behandlet skadde, kommunen har måttet håndtere bortfall av strøm og kloakk. Sivilforsvaret har bistått i opprydding, Heimevernet har deltatt med over 500 befal og soldater og Etterretningsbataljonen har bidratt i analysearbeidet. Den samlede redningsinnsatsen under skredkatastrofen i Gjerdrum har vært formidabel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer