KOMMENTARER

TISK mot Covid-19:

Fortell alle at du er smittet

Hvis ikke får de ikke beskjed.

NEDJUSTERT TISK: Du kan ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
NEDJUSTERT TISK: Du kan ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Husker du den gangen Bent Høie antydet at det kunne vært lurt å dele på Facebook at du var syk, hvis du fikk positiv coronatest? Det var i august, smitten steg og kommunene holdt på å knele i arbeidet med smittesporing. Helsedirektoratet anbefalte da kommunene å prioritere vaksinasjon og testing - framfor smittesporing.

Høie sa ikke dette, men konsekvensen er: Du kan ikke regne med at nærkontaktene dine får beskjed om at du er smittet hvis du ikke forteller det selv. Du kan heller ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Og hvis du smitter noen på et sykehus, kan smitten spre seg videre - uten at noen testes før de får symptomer.

Hvor mange døde på Kongsvinger sykehus fordi man ikke umiddelbart testet alle ansatte etter første påviste nærkontakt med en smittet?

20. oktober var en smittet pårørende på besøk på sykehuset. Innen alle ansatte og pasienter ble testet, over ei uke seinere, var allerede 32 ansatte og 18 pasienter smittet. Vaksinerte ansatte må nemlig ikke testes hvis de ikke har symptomer. For 18 dager siden meldte sykehuset om seks døde etter dette utbruddet. Jeg kjenner personlig til ytterligere en død pasient etter dette. De døde er eldre med underliggende sykdommer. Men det er stor forskjell på å dø fredelig med familien rundt seg - og å tilbringe sine siste dager i isolat med pusteproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer