KOMMENTARER

TISK mot Covid-19:

Fortell alle at du er smittet

Hvis ikke får de ikke beskjed.

NEDJUSTERT TISK: Du kan ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
NEDJUSTERT TISK: Du kan ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Husker du den gangen Bent Høie antydet at det kunne vært lurt å dele på Facebook at du var syk, hvis du fikk positiv coronatest? Det var i august, smitten steg og kommunene holdt på å knele i arbeidet med smittesporing. Helsedirektoratet anbefalte da kommunene å prioritere vaksinasjon og testing - framfor smittesporing.

Høie sa ikke dette, men konsekvensen er: Du kan ikke regne med at nærkontaktene dine får beskjed om at du er smittet hvis du ikke forteller det selv. Du kan heller ikke regne med å få beskjed hvis en eller flere i klassen til barnet ditt er smittet. Klassekameratene blir heller ikke nødvendigvis testet, men kan gå på skolen som normalt. Og hvis du smitter noen på et sykehus, kan smitten spre seg videre - uten at noen testes før de får symptomer.

Hvor mange døde på Kongsvinger sykehus fordi man ikke umiddelbart testet alle ansatte etter første påviste nærkontakt med en smittet?

20. oktober var en smittet pårørende på besøk på sykehuset. Innen alle ansatte og pasienter ble testet, over ei uke seinere, var allerede 32 ansatte og 18 pasienter smittet. Vaksinerte ansatte må nemlig ikke testes hvis de ikke har symptomer. For 18 dager siden meldte sykehuset om seks døde etter dette utbruddet. Jeg kjenner personlig til ytterligere en død pasient etter dette. De døde er eldre med underliggende sykdommer. Men det er stor forskjell på å dø fredelig med familien rundt seg - og å tilbringe sine siste dager i isolat med pusteproblemer.

Alle norske kommuner er tirsdag morgen kalt inn til møte med helseministeren. Regjeringen innfører nå strengere regler i møte med den nye varianten av coronaviruset, omikron. Klokka 10 skal statsminister Jonas Gahr Støre redegjøre for Stortinget om strategien bak smitteverntiltakene.

Allerede før oppdagelsen av den nye mutasjonen, var det klart at strategien må endres. Aldri før har Norge sett så høye smittetall som nå, og de øker. I snitt dør sju nordmenn hver dag av covid-19. Sykehus mange steder i landet har lenge meldt om sprengt kapasitet på intensivplasser, både på grunn av covid-19, RS-virus og influensa. Ansatte gråter på jobb, planlagte operasjoner utsettes og en garasje på A-hus er gjort om til akuttmottak.

Den politiske debatten tilspisser seg. For to måneder siden så jeg daværende statsminister Erna Solberg og daværende helseminister Bent Høie omfavne hverandre for å demonstrere gjenåpningen av Norge. Nå angriper Høyre både lokale og nasjonale myndigheter for manglende smitteverntiltak.

Byrådsleder Raymond Johansen snakker om hvorfor han ikke vil stenge ned Oslo, og assisterende folkehelsedirektør Espen Nakstad om at han ikke tror en full nedstenging vil bli nødvendig. Som om det er den eneste muligheten til å begrense smitten.

Hvorfor snakker de ikke mer om TISK? Dette er altså systemet for Test-Isolasjon-Smittesporing-Karantene, som består av en rekke gode, lite inngripende tiltak som inntil nylig var hovedstrategien for å stoppe smitten.

Nedjustert TISK ble innført 27. september av den forrige regjeringen. Ordningen ga mindre smittesporing og færre i karantene - fra da måtte bare ikke fullvaksinerte, nære nærkontakter holde seg hjemme. Vaksinerte nærkontakter må ikke teste seg, selv om de bor sammen med noen som er smittet. Med mindre det mistenkes å være av omikron, som nå får nye hastetiltak.

I oktober ble også karanteneplikten for ikke-vaksinerte, nære nærkontakter fjernet. I et brev til kommunene og statsforvalterne 26. oktober ba Helse- og omsorgsdepartementet kommunene ha beredskap for å «kunne gjeninnføre nedjustert TISK». Omtrent samtidig vurderte helsemyndighetene at covid-19 fortsatt skal vurderes som en allmennfarlig smittsom sykdom, men også at vi ikke lenger hadde et «utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom».

De siste ukene har vi sett en voldsom og alvorlig smitteøkning i Norge. Den enkleste måten å stoppe dette på er ved å teste alle nærkontakter, isolere dem som er smittet og sette nære nærkontakter i karantene. Dette er lite inngripende tiltak med stor effekt, men som ikke gjøres i dag.

Jeg er ingen smittevernekspert, men stoler på helsemyndighetene som har sagt dette gjennom hele pandemien. Selv om jeg har fulgt samtlige pressekonferanser og pressemeldinger fra politisk ledelse under pandemien, oppdaget jeg til min forskrekkelse i forrige uke hvor lite verdt TISK-systemet er nå. Da testet nemlig min 11 år gamle datter positivt for covid-19.

Systemet virket, fastlegen og smittevernteamet tok kontakt. Jeg kontaktet selv skolen. Men slik oppdaget jeg også dette: Hvis ikke foreldre selv gir beskjed til skolen om at barnet sitt er smittet, kan de ikke regne med at smittevernteamet gjør det. Og om ikke jeg hadde kontaktet alle nærkontaktene, ville ingen gjort det.

På tidligere tidspunkt i pandemien har henholdsvis skolen og smittevernteamet hatt ansvar for å informere foreldrene til nærkontaktene i klassen. Nå har ingen av dem dette ansvaret. Du risikerer at begge instanser tror at den andre gjør det. Dette er et hull i systemet.

Gjennom gjenåpningen av Norge har det personlige ansvaret økt, mens de nasjonale tiltakene har minsket. Nå er det på tide å se på begge deler på nytt. I mellomtida kan hver enkelt av oss gjøre vårt: Test ofte. Og vis åpenhet. Gjerne på Facebook.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer