LEDER

Ny regjering:

Fortellingen om Vedum

Senterpartiet anser seg som valgets vinner med en slags rett til å avgjøre hvem som skal sitte i regjering.

EN TAKTIKK: Å være sur, tverr og avvisende i forhandlinger er en taktikk med lange tradisjoner i Senterpartiet. Da likner partiet ei gardjente som skal selge både dyden og odelen til høyest mulig pris. Fra venstre Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
EN TAKTIKK: Å være sur, tverr og avvisende i forhandlinger er en taktikk med lange tradisjoner i Senterpartiet. Da likner partiet ei gardjente som skal selge både dyden og odelen til høyest mulig pris. Fra venstre Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I all politisk strategi spiller fortellingen en viktig rolle. Gjennom fortellingen skapes det bilder av hvem som er venner og hvem som er fiender. Det bidrar til å definere egen identitet. Beretningen skaper et univers der eget parti er i sentrum som en aktør med spesiell kraft. Det gjør det lettere å definere egne behov og andre partiers plass, og deretter selge inntrykket til velgerne.

Fortellingens betydning og mekanismer kan være grei å ha i bakhodet for den som følger spillet om regjeringsmakt. Alt som vises fram eller påberopes er ikke ekte vare. Forhandlinger om en ny regjering og dens politiske plattform, handler selvsagt om reelle kjernepunkter. Som politisk innhold og fordeling av makt og posisjoner mellom partiene.

Samtidig vil hvert parti fremstille sine seire som store, og nederlagene som små. Men fram dit er det ennå et drøyt stykke. Det er ikke en gang sikkert at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV blir enige om å danne regjering. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjennom hele valgkampen - og etterpå - holdt dette viktige spørsmålet åpent. Nå foregår det sonderingen som skal bringe på det rene om det er grunnlag for forhandlinger.

Senterpartiets og Vedums fortelling om politisk samarbeid fortjener ekstra oppmerksomhet. Gjennom hele valgkampen var Trygve Slagsvold et gjøkur som med faste mellomrom stakk hodet fram og forkynte at partiet ville danne regjering uten SV. Nå har Senterpartiets stortingsgruppe enstemmig åpnet for sonderinger. Samtidig skapes det bilde av at partiet er splittet i spørsmålet og har store indre smerter.

Det kan så være, men det finnes flere forklaringer. Å være sur, tverr og avvisende i forhandlinger er en taktikk med lange tradisjoner i Senterpartiet. Da likner partiet ei gardjente som skal selge både dyden og odelen til høyest mulig pris. Selvsagt er ikke Vedum og Sp alene om dette, men partiet opptrer mest overbevisende.

Senterpartiet anser seg som valgets vinner med en slags rett til å avgjøre hvem som skal sitte i regjering. Det er riktig at det ikke blir noen rødgrønn regjering uten Vedum og Sp, men det samme kan sies om Audun Lysbakken og SV. Tre partier må til for å få flertall i Stortinget. Samtidig er det et faktum at de tre partiene til venstre (SV, Rødt og MDG) også er blant vinnerne av valget. Med en samlet oppslutning på 16.2 prosent er de større enn Senterpartiet. Selv uten MDG er dette venstresidens sterkeste oppslutning i noe stortingsvalg etter krigen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer