LEDER

Ny regjering:

Fortellingen om Vedum

Senterpartiet anser seg som valgets vinner med en slags rett til å avgjøre hvem som skal sitte i regjering.

EN TAKTIKK: Å være sur, tverr og avvisende i forhandlinger er en taktikk med lange tradisjoner i Senterpartiet. Da likner partiet ei gardjente som skal selge både dyden og odelen til høyest mulig pris. Fra venstre Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
EN TAKTIKK: Å være sur, tverr og avvisende i forhandlinger er en taktikk med lange tradisjoner i Senterpartiet. Da likner partiet ei gardjente som skal selge både dyden og odelen til høyest mulig pris. Fra venstre Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I all politisk strategi spiller fortellingen en viktig rolle. Gjennom fortellingen skapes det bilder av hvem som er venner og hvem som er fiender. Det bidrar til å definere egen identitet. Beretningen skaper et univers der eget parti er i sentrum som en aktør med spesiell kraft. Det gjør det lettere å definere egne behov og andre partiers plass, og deretter selge inntrykket til velgerne.

Fortellingens betydning og mekanismer kan være grei å ha i bakhodet for den som følger spillet om regjeringsmakt. Alt som vises fram eller påberopes er ikke ekte vare. Forhandlinger om en ny regjering og dens politiske plattform, handler selvsagt om reelle kjernepunkter. Som politisk innhold og fordeling av makt og posisjoner mellom partiene.

Samtidig vil hvert parti fremstille sine seire som store, og nederlagene som små. Men fram dit er det ennå et drøyt stykke. Det er ikke en gang sikkert at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV blir enige om å danne regjering. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjennom hele valgkampen - og etterpå - holdt dette viktige spørsmålet åpent. Nå foregår det sonderingen som skal bringe på det rene om det er grunnlag for forhandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer