DEBATT

Bevæpning:

Fortjener å bli hørt

Politiets egne operative mannskaper fortjener virkelig å bli hørt i diskusjonen om bevæpning av politiet.

OFRER ALT: Jeg vet at mine kollegaer i politiet er trent opp til og alltid ønsker å bruke dialog fremfor makt, men jeg vet også at de er villig til å ofre alt for å beskytte samfunnet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
OFRER ALT: Jeg vet at mine kollegaer i politiet er trent opp til og alltid ønsker å bruke dialog fremfor makt, men jeg vet også at de er villig til å ofre alt for å beskytte samfunnet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Bjørn Druglimo
Bjørn Druglimo Vis mer

Etter de siste ukers hendelser, mener jeg at politiet i Norge nå må få permanent bevæpning. Tiden er i hvert fall inne for å få en bred politisk debatt om dette temaet, der kunnskaps – og erfaringsgrunnlaget, er oppdatert til tiden vi lever i.

KREVER SVAR: Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen bør vurdere sin stilling. Video: Emma Thingstad Dalen Vis mer

For det har skjedd mye i trusselbildet, både globalt og nasjonalt, siden forrige gang denne saken var til politisk vurdering i 2017, og av den grunn må temaet settes på dagsorden igjen så raskt som mulig.

Jeg håper at vår nye justisminister, regjering og Storting lytter til erfarne, operative og kloke politiledere som Johan Fredriksen fra Oslo politidistrikt, som på TV2 nyhetene den 10. november, delte sitt syn i denne saken. Hans ord bør veie tungt for at vi hvert fall tar debatten.

Dette er også en sak som Politiets Fellesforbund og Sigve Bolstad har vært tydelig på i mange år, og sett i lys av det som faktisk skjer i samfunnet og verden rundt oss akkurat nå, så har vi ikke råd til å utsette bevæpningsdebatten lenger.

Jeg vet at mine kollegaer i politiet er trent opp til og alltid ønsker å bruke dialog fremfor makt, men jeg vet også at de er villig til å ofre alt for å beskytte samfunnet og dets innbyggere mot alvorlige, kritiske og til tider, nesten utenkelige, situasjoner.

For å gjøre dette på en best mulig måte, gjerne i tidskritiske situasjoner der sikkerheten for egne mannskaper og samfunnets innbyggere må ivaretas, så er derfor min klare oppfatning at politiet må bevæpnes permanent.

For politiet som etat er tillit i befolkningen helt avgjørende, og for noen vil kanskje et bevæpnet politi være litt skremmende. Men jeg er overbevist om at folk flest fortsatt vil ha stor tiltro til politiet, også med fast bevæpning.

Faktisk så tror jeg tilliten vil øke fordi man da kan forvente at politiet til en hver tid er forberedt og utstyrt til å raskt reagere, handle og løse oppdrag, uansett hva det måtte være.

Jeg håper vi snarest mulig får på plass en god politisk debatt, med saklige og faglige meningsutvekslinger, og hvor en beslutning tas basert på fakta.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer