KOMMENTARER

Fortjener respekt

Une Bastholms avgang er fryktelig trist for MDG. Men det er også trist for alle som vil at man skal kunne være småbarnsmor og partileder samtidig.

STERKT: Bastholm sprakk i stemmen da hun fortalte at hun trekker seg som partileder for å fokusere på de to andre viktige jobbene hun har: Å være mamma for «to små nydelige jenter i barnehagealder» og å være stortingsrepresentant.
STERKT: Bastholm sprakk i stemmen da hun fortalte at hun trekker seg som partileder for å fokusere på de to andre viktige jobbene hun har: Å være mamma for «to små nydelige jenter i barnehagealder» og å være stortingsrepresentant. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I ARENDAL (Dagbladet): Spekulasjonene hadde gått høyt i flere timer, før Une Bastholm ankom toppdekket på den elektriske katamaranen «Legacy of the Fjords» onsdag formiddag. Journalistene sto tett i tett under den stekende sola og vi lurte alle på det samme: Hva er forklaringen bak Une Bastholms overraskende og dramatiske avgjørelse om å trekke seg som partileder? Dette skjer bare tre måneder etter at hun ble gjenvalgt og med virkning så snart som fra mandag.

Nå vet vi at beslutningen ble tatt allerede før sommerferien, bare uker etter gjenvalget. Bastholm sprakk i stemmen da hun fortalte at hun trekker seg som partileder for å fokusere på de to andre viktige jobbene hun har: Å være mamma for «to små nydelige jenter i barnehagealder» og å være stortingsrepresentant. Bastholm sa at hun fortsatt er motivert for partilederjobben, men at hun føler at hun ikke strekker til:

- Jeg må unngå at dette etter hvert går ut over helsa og familien min.

Det var sterkt og trist å høre på. For Miljøpartiet De Grønne er dette et stort tap. Som leder har Bastholm på mange måter vært akkurat det partiet trenger: Debattsterk, synlig og sympatisk. Hun er den ubestridt beste de har.

For oss utenfor partiet er ikke minst noe annet som er trist med avgjørelsen: Den gir grunn til å stille spørsmål ved i hvilken grad det er mulig å kombinere livet som småbarnsmor med å være partileder. Og også om det er lettere å kombinere partilederverv med å være småbarnsfar.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, SV-leder Audun Lysbakken, tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og forgjengeren Knut Arild Hareide har alle hatt babyer og partilederverv samtidig. Når de har hatt foreldrepermisjon, har andre fungert i deres sted - slik Kirsti Bergstø for tida gjør for SV.

Ingen kvinnelig partileder har gjort det samme før Une Bastholm.

Både Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Sylvi Listhaug og Venstre-leder Guri Melby var rikspolitikere da de hadde babyer, og hadde barnehagebarn da de ble partiledere. De tre har alle ektefeller fra samme parti - menn som tar hovedansvaret hjemme og som kan se sin innsats på hjemmebane som avgjørende for partiets suksess. Alle tre partiledere har vært åpne om hvor viktig dette er for at de kan gjøre jobben sin.

Guri Melby sto faktisk midt i et samlivsbrudd da hun ble spurt om hun ville overta som partileder, eksen flyttet inn igjen for å bidra til at det kunne skje. Venstre bør være evig takknemlig for at han sa ja.

Bastholm er den tredje MDG-politikeren på kort tid som trekker seg fra verv for å prioritere tid med barna. I 2020 trakk Lan Marie Nguyen Berg seg som nestlederkandidat og neste år trekker oslobyråd Hanna Marcussen seg helt ut av politikken, med samme begrunnelse. Det er svært sjeldent menn gjør det samme.

Den viktigste forklaringen på forskjellen er sannsynligvis manglende likestilling. Selv om norske par er blitt mer likestilte gjennom åra, viste den forrige tidsbruksundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå at kvinner fortsatt bruker mindre tid på jobb og mer tid på omsorgs- og husarbeid enn menn. Nyere forskning viser også at mødre i en helt annen grad enn fedre tar ansvar for det såkalt «tredje skiftet», som handler om planlegging og koordinering av barnets og foreldrenes aktiviteter. Det sosiale og moralske ansvaret for barna ligger i størst grad på mor, spesielt i feiringer og høytider, viser Kristine Warhuus Smebys doktorgradsavhandling om dette.

Fremdeles ringer skoler og barnehager oftere til mor enn til far, og det er kvinnene som tar ansvar for at barna har riktige klær, nok mat og kostymer til karneval. Forventningene til hva det vil si å være en god mor og en god far er ikke like, selv i verdens mest likestilte land.

Derfor kjenner også kvinner seg utilstrekkelige, oftere enn menn kjenner på det samme, hvis de ikke har tid til å gjøre alle disse tingene.

Dette er en viktig forklaring på hvorfor det er færre kvinnelige politikere enn mannlige. Politikk på alle nivåer krever kveldsmøter og helgesamlinger, på akkurat de tidene som er ekstra kjærkomne å bruke med små barn. En partilederjobb krever oppmerksomhet døgnet rundt, alle døgn i året.

Alle politiske verv medfører også offentlig oppmerksomhet, partilederverv mer enn noen. Kvinnelige politikere får mer hets og negativ oppmerksomhet enn mannlige, særlig når de uttaler seg om kontroversielle tema som innvandring, likestilling - eller klima, MDGs hjertesak. Sju av ti kvinnelige rikspolitikere sier hets har gjort dem mer forsiktige.

Som Lan Marie Nguyen Berg sa til Dagsavisen på båten onsdag formiddag:

- Å kombinere småbarnslivet med toppolitikk handler om knallharde prioriteringer. Og å stå i front for et radikalt og nytt miljøparti i sterk vekst er ekstra tøft.

Dette har Berg mildt sagt fått kjenne på selv.

Når Une Bastholm etter seks år nå trekker seg som partileder, er det en prioritering det står respekt av. Hun kom rett fra foreldrepermisjon til valgkampinnspurt her i Arendal i fjor, og det er ikke hennes feil at det er krevende å kombinere rollene som småbarnsmor og partileder.

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen hadde selv barnehagebarn da hun ble partileder, og har tidligere fortalt om hvordan barna noen ganger kalte henne «pappa». Til Aftenposten i 2011 sa hun at «det er viktig å få fram at det å ta en pause i småbarnsperioden ikke betyr at man velger bort lederansvar på livstid. Dét er fullt mulig å få til seinere».

Og til pressen i Pollen ville ikke Une Bastholm utelukke et seinere comeback som partileder. Små barn er ikke små barn veldig lenge.

Dette er likevel trist: Det er vanskeligere å være partileder og småbarnsmor, enn det er å være partileder og småbarnsfar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer