I mange medieoppslag argumenteres det for at tiltak mot covid-19 nå bør lettes siden data tyder på at smitte med omikron gir mildere sykdom for de fleste.
De relativt unge, friske og fullvaksinerte vil kunne tåle å bli smittet. Men et samfunns sosiale kvaliteter måles ikke primært med tanke på hva som gagner flertallet, men ut fra hvordan hensynet til sårbare grupper blant oss blir ivaretatt.
Norge er i begynnelsen av en smittebølge med omikron som, om den ikke bremses, kan føre til de høyeste innleggelsestallene av covid-19 til siden epidemien kom til landet. Med stor smittespredning må en regne med at mange fullvaksinerte eldre og en minoritet av yngre som av ulike grunner ikke er fullvaksinert, kan bli alvorlig syke.
Et allerede hardt belastet helsevesen på grunn av covid-19, blir da ytterligere presset. Når også ansatte i helsevesenet blir syke og mange må i karantene, vil dette medføre at diagnose og behandling av kreft og andre livstruende sykdommer forsinkes.
Norge bør derfor opprettholde strenge tiltak for å redusere risikoen for en liknende utvikling som vi ser i Danmark og flere andre land. Situasjonen i Norden viser at spredningen av omikron er kommet lengst i Danmark. Sju dager glidende gjennomsnitt for nye registrerte covid-19 smittede per dag er i Danmark rundt tre ganger så høyt som i Norge.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger