DEBATT

Omikron:

Fortsett med strenge tiltak

Norge er i begynnelsen av en smittebølge med omikron som kan føre til de høyeste innleggelsestallene av covid-19 siden epidemien kom til landet.

DET VERSTE: Medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) har bedt om at sykehusene må «forberede seg på det verste» i tida som kommer. Innleggelsestallene stiger fortsatt og befolkningsjusterte dødstall er rundt det dobbelte av i Norge, skriver kronikkforfatterne. Foto: David Parry / Shutterstock
DET VERSTE: Medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) har bedt om at sykehusene må «forberede seg på det verste» i tida som kommer. Innleggelsestallene stiger fortsatt og befolkningsjusterte dødstall er rundt det dobbelte av i Norge, skriver kronikkforfatterne. Foto: David Parry / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I mange medieoppslag argumenteres det for at tiltak mot covid-19 nå bør lettes siden data tyder på at smitte med omikron gir mildere sykdom for de fleste.

De relativt unge, friske og fullvaksinerte vil kunne tåle å bli smittet. Men et samfunns sosiale kvaliteter måles ikke primært med tanke på hva som gagner flertallet, men ut fra hvordan hensynet til sårbare grupper blant oss blir ivaretatt.

Norge er i begynnelsen av en smittebølge med omikron som, om den ikke bremses, kan føre til de høyeste innleggelsestallene av covid-19 til siden epidemien kom til landet. Med stor smittespredning må en regne med at mange fullvaksinerte eldre og en minoritet av yngre som av ulike grunner ikke er fullvaksinert, kan bli alvorlig syke.

Et allerede hardt belastet helsevesen på grunn av covid-19, blir da ytterligere presset. Når også ansatte i helsevesenet blir syke og mange må i karantene, vil dette medføre at diagnose og behandling av kreft og andre livstruende sykdommer forsinkes.

Norge bør derfor opprettholde strenge tiltak for å redusere risikoen for en liknende utvikling som vi ser i Danmark og flere andre land. Situasjonen i Norden viser at spredningen av omikron er kommet lengst i Danmark. Sju dager glidende gjennomsnitt for nye registrerte covid-19 smittede per dag er i Danmark rundt tre ganger så høyt som i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.