Fotball og ydmykelse

Et tap på 8-1 er ingen spøk. Derfor måtte Stabæk-treneren trekke seg. Hvis ikke hadde han for alltid blitt hetende Anders «8-1» Linderoth. Slike ting kleber.

  • På Island har man aldri glemt tapet mot Danmark i 1968.

I en landskamp i Idrætsparken i København vant Danmark 14- 2 mot Island.

- Denne kampen var vår største ydmykelse i det 20. århundre. Ennå den dag i dag blir tallene 14 og 2 brukt så lite som mulig i Island.

Dette skriver den islandske standupkomikeren og forfatteren Hallgrimur Helgason. I den danske Weekend-avisen drar han parallellen fra denne redselsfulle kampen til årets Melodi Grand Prix, hvor Island fikk bare 3 poeng. Danmark fikk 177.

Bare én gang har Island vunnet over Danmark i fotball. Det var i Reykjavik i 1917. Da hadde islendingene fått manøvrert sine gjester ut på en lang ridetur med rebelske hester. Danskene ble helt mørbanket og kunne knapt bevege seg. Island vant 7-2, men symbolsk nok ble ikke kampen registrert som internasjonal landskamp fordi begge land var under den danske krone.

  • Det er de som har opplevd verre tap enn 14- 2.

For halvannen måned siden spilte Australia mot Amerikansk Samoa i en kvalifiseringskamp for verdensmesterskapet i fotball. Australia vant 31-0. Det må ha vært en heidundrende kamp. Noe av problemet med fotball, sett fra min synsvinkel, er at det ofte er for få mål. 0-0 er som regel kjedelig. Særlig amerikanere klager over målfattigheten i «soccer», som fotball heter over der.

- Det er like spennende å se på fotball som det er å se på at maling tørker, heter det gjerne i USA.

I stillehavsrundene skulle de ha fått se noe annet. 31-0 er verdensrekord for antall mål i VM-kvalifisering. Bare noen uker tidligere hadde Australia slått Tonga 22-0. Så hold ut, Stabæk. Dere har ennå litt å gå på.

  • Selv etter 33 år er tallene 14 og 2 pinlige på Island.

Ydmykelse og selvhevdelse i sport kan ikke overvurderes. Det norske folk var ikke tilsnakkendes på flere uker etter seieren over Brasil i 1998. I Sør-Afrikas apartheidtid var nok den finansielle boikotten problematisk, men det som virkelig svidde var at landet ble utelukket fra verdensmesterskapene i rugby og cricket. En stor ydmykelse og en sterkt medvirkende faktor til at raseskillepolitikken til slutt falt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.