Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fotball som en start

Kanskje kan den nye skandinaviske fotballturneringen bli et bidrag til en bredere felles skandinavisk offentlighet?

I DE TRE

monarkiene Danmark, Sverige og Norge startet i går en Royal League i fotball. De fire beste lagene fra hvert land møtes til en vinterturnering, som avgjøres med en finale til våren. Dette er en begivenhet som det er verdt å merke seg, både på grunn av det sportslige og fordi kampene kan gi bidrag til en felles skandinavisk offentlighet. Det siste er dessverre ingen selvfølgelighet. Nordisk og skandinavisk samarbeid er ikke bare et forsømt område, det er en mislykket fellesarena, merkverdig nok. Tiltak etter tiltak er blitt droppet. Det er ikke noe rimelig samsvar mellom den store reiseaktiviteten mellom landene og den beskjedne felles offentligheten. Kanskje kan fotballprosjektet gi næring til det som måtte være igjen av tanker om våre land som en kulturell og politisk enhet?

IDEEN TIL

fotballturneringen er gammel, men for halvannet år siden kom det fart i planene. Et viktig sportslig motiv er selvsagt å bøte på at sesongene er over i Sverige og Norge - og at danskene har en lang vinterpause i sin Superliga. Interessen har lenge vært størst i Sverige og Norge. De siste dagene har det imidlertid skjedd en endring i den danske holdningen, og i går var det suverent bredest dekning i dansk presse. Politikens sportsredaktør Rasmus Bech har et godt blikk til norsk og svensk klubbfotball, og tror at også danskene kan bli revet med dersom klubbene tar Royal League på alvor og stiller med de beste spillerne.

DANSK KLUBBFOTBALL

kan ha vel så mye behov for denne serien som svenske og norske lag, for som Bech skriver: «Danske klubbmannskapers innsats på den internasjonale scenen er gjort til en parentes.» Rosenborg er favoritt hos de fleste dansker og svensker. Det bør være motivasjon nok for trønderne. Dersom et skandinavisk lag skal lykkes i Champions League, må det ikke bare vinne en turnering som dette, men også skille seg litt ut. Mer enn pengepremiene, som er betydelige nok, ligger det en idrettspsykologisk gevinst i enden av turneringen, nemlig den å kunne titulere seg som Skandinavias beste lag, vel å merke dersom klubbledelse og trenere tar serien på alvor.

DA VIL OGSÅ

publikum og mediene bli fanget av interessen, og da kan vi være i ferd med å få en felles offentlighet, som forhåpentligvis utvides til andre områder. Onsdag hadde for eksempel Berlingske Tidende en fyldig dekning av Nils Arne Eggens treningsshow på Lerkendal, den artikkelen fra nord ville neppe stått på trykk om ikke det var for Royal League.

Det er sånn det starter, sånn vi fatter interesse for hverandre, snevert som fotball i begynnelsen, kanskje noe mer etter hvert?

Det er verdt forsøket.

annonse

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media