LEDER

Super League:

Fotballens håp

Fotballen er ikke død, men den er på ville veier.

RASERIET VIRKET: Supportere over hele verden erklærte at de ikke lenger ville holde med klubbene, og voldsomme opptøyer gjorde at tirsdagens kamp mellom Chelsea og Brighton ble utsatt. EPA/NEIL HALL
RASERIET VIRKET: Supportere over hele verden erklærte at de ikke lenger ville holde med klubbene, og voldsomme opptøyer gjorde at tirsdagens kamp mellom Chelsea og Brighton ble utsatt. EPA/NEIL HALL Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagen da fotballen døde kunne vært denne uka. Natt til mandag kunngjorde 12 av Europas største og rikeste klubber planene om en egen Super League, der 15 av 20 lag skulle få fast plass. Truslene om en slik liga kom første gang for mer enn 20 år siden, og har blitt brukt til å sikre klubbene større inntekter fra Champions League. I et lukket system kan klubbene fordele inntektene mellom seg.

Den vanvittige pengegaloppen i fotballen har eskalert ytterligere med amerikanske, russiske og arabiske eiere. De ekstremt høye lønningene, agenthonorarene og overgangssummene har ført til store underskudd i klubbene og gjort konsekvensene av dårlige prestasjoner i turneringen svært alvorlige økonomisk. På mange måter er utbryterligaen en direkte konsekvens av denne utviklingen. Rasende reaksjoner stoppet heldigvis planene om superligaen.

Reaksjonene kunne ikke vært sterkere. Britenes statsminister Boris Johnson sa at regjeringen var villig til å bruke alle midler for å stoppe planene, inkludert lovendringer. Manchester United-legenden David Beckham sa at fotballen er i fare, hvis vi ikke beskytter verdier som rettferdighet og konkurranser basert på meritter. UEFA-president Alexander Ceferin sa at klubbene spyttet i ansiktet på alle som er glade i fotball. Barnebarnet til Liverpools managerlegende Bill Shankly ba om at statuen av bestefaren fjernes fra Anfield. Supportere over hele verden erklærte at de ikke lenger ville holde med klubbene, og voldsomme opptøyer gjorde at tirsdagens kamp mellom Chelsea og Brighton ble utsatt. Manchester Citys manager Pep Guardiola gikk ut mot sin egen arbeidsgiver:

- Det er ikke sport hvis suksessen er garantert. Det er ikke sport om det er umulig å tape, sa han til pressen.

Selvfølgelig er dette helt riktig. En superliga ville betydd slutten på toppfotball som idrett. Hvis spillets regler om prestasjonsbaserte turneringer blir borte, står bare underholdningen og TV-rettighetene igjen. Og verst av alt: Selve håpet om uventet suksess og om betydningen av hva talent og hardt arbeid kan føre til, ville vært borte. Leeds-trener Marcelo Bielsa sa det presist:

- En av grunnene til at fotball er verdens mest populære sport, er fordi den svake kan slå den mektige.

Håpet nå må være at de nå forkastede planene om Super League også kan endre utviklingen i fotballen. Som landslagssjef Ståle Solbakken sa det, fikk storklubbene denne gang UEFA og FIFA til å framstå som Mor Teresa. Men det er i disse organisasjonene opprydningen må starte. Fotballen er ikke død, men den er på ville veier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer