DEBATT

Idrett:

Fotballkultur er ren gift

Er du på fotballkamp, skal det bannes og serveres ufinheter – og det helst høyt. Gjerne rettet mot motstanderne eller dommerne.

NORMALT: Etter landskampene mot Sverige virker det som det er helt normalt å kalle motspillere for «hore», og å true med å brekke beina deres, skriver innsenderen. Her peker Leo Skiri Østigård (t.v.) nese etter straffescoring av Erling Braut Haaland under fotballkampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion forrige søndag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NORMALT: Etter landskampene mot Sverige virker det som det er helt normalt å kalle motspillere for «hore», og å true med å brekke beina deres, skriver innsenderen. Her peker Leo Skiri Østigård (t.v.) nese etter straffescoring av Erling Braut Haaland under fotballkampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion forrige søndag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg husker da jeg ble bitt av fotballbasillen som barn. David Beckham hadde langet ut et elegant spark fra midtbanen, som landet i nettet bak en resignert Neil Sullivan i Wimbledon-målet. Manchester United var et mesterlag bygget opp rundt spillere fra eget akademi, med identitet og sjel. Var det rart man ble frelst?

LAGMØTE: Under lagmøtet før vennskapskampen på Skaugum kommer Jan Åge Fjørtoft med en vittig kommentar. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Henrik Ljosland. Vis mer

Flotte scoringer og «local lads» er bare en liten del av fotballen, dessverre. Filming, trøyeholding, spillere som bryr seg mer om penger enn om hvilket lag de spiller for, er ikke like tiltrekkende. Tribunekulturen er ren gift – og stort bedre er det ikke på banen.

Er du på fotballkamp, skal det bannes og serveres ufinheter – og det helst høyt. Gjerne rettet mot motstanderne eller dommerne.

Har folk gått fra forstanden? Etter landskampene mot Sverige virker det som det er helt normalt å kalle motspillere for «hore», og å true med å brekke beina deres. «I kampens hete», kalles det. Fotballens svar på «fylla har skylda». Som om det å spille fotball tilsier at spillere og tilskuere har all verdens grunn til å være fly forbannet på hverandre i to ganger 45 minutter, og bare er en uheldig gest unna masseslagsmål.

Landslagstrener Solbakken sa det i grunnen fint selv i et intervju: «Det er bare sånn det er i alle kamper året rundt. Fra 6. divisjon i Nordre Østland til toppkamper. Så det orker jeg ikke å bruke tid på». Nei vel, det er altså ikke noe å bruke tida på at en ellers vennskapelig konkurranse i hele landet og på alle nivåer er gjennomsyret med drittslenging og trusler?

Hadde jeg, som menigmann, gått i butikken og truet med å brekke beina på butikksjefen, ville jeg blitt fengslet. På fotballbanen er dette «bare sånn det er». Man er jo bare engasjert, må vite – som om det er komplett umulig å kombinere engasjement og en smule dannelse.

Vi har VAR som skal si fra når det er noe dommerne ikke får med seg. Men, VAR har ikke lyd. Kanskje vi burde begynne å putte små mikrofoner i spillerdraktene, slik at dommerne faktisk kan slå ned på dette? Fotballen taper ingenting på om drittsekkfakter sanksjoneres. Gi spillerne rødt kort når de slenger med leppa.

Hvis noen truer med å brekke beina på andre på Ullevål de neste dagene, bør det bli en politisak av det.

Fotballen burde lære mer av sjakken. Kontrasten kunne ikke vært større til Norway Chess, hvor konkurrentene omtaler hverandre i positive ordelag i intervjuer – og til og med tar av konkurransetida for å skryte av hverandre i den såkalte «skrifteboksen». Det er ingen sjakkspillere som går bort til mikrofonen og kaller andre spillere «hore». Det hadde vært enveisbillett til karriereslutt.

Dårlig oppførsel har ikke plass i sjakken, da blir du ikke invitert til turneringer. Tenk om Solbakken heller kunne kastet spillere som farer med skittprat ut av laget, framfor å bagatellisere problemet?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer