KOMMENTARER

Sonderingene i Hurdal:

Fra drømmeregjering til mareritt

Støre fikk ikke drømmeregjeringen han nærmest tok som en selvfølge i valgkampen. Nå er SV en usikker redningsplanke i Stortinget, mens alternativet er en helt ny epoke i norsk politikk.

SÅ VAR DE TO: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sitter igjen på Hurdalssjøen hotell etter at SV forlot sonderingene. Foto: Lise Åserud / NTB
SÅ VAR DE TO: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sitter igjen på Hurdalssjøen hotell etter at SV forlot sonderingene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre hadde bare én plan: En flertallsregjering med Ap, Sp og SV. I en hektisk valgkamp der han daglig ble presset på det uklare samarbeidsgrunnlaget på venstresida, viftet han det nærmest vekk som en selvfølge. Han gjorde det med et smil. Dette skulle de tre partiene klare å bli enige om.

Etter hvert som Vedum ble utmanøvrert, veid og funnet for lett som statsministerkandidat, steg Støre fram som den soleklare lederen for opposisjonen. Når Støre med letthet forsikret om at det var grunnlag for trepartisamarbeid, er det ikke rart om velgerne også oppfattet det slik.

Når denne planen – den eneste planen – røyk allerede etter fem dager, er det et gedigent nederlag for Støre.

Hvordan kunne det skje?

For å finne svaret er det nyttig å se på framdriften og forutsetningene for samtalene etter valgdagen.

Arbeiderpartiet bekrefter nå at Ap og SV var klare for å gå i forhandlinger umiddelbart, men at Sp ønsket avklaringer om sentrale politiske saker gjennom sonderinger før forhandlingene kunne starte.

Disse sonderingene har altså vist at Ap var mer enig med Sp’s standpunkt i de sakene som måtte avklares før forhandlingene kunne komme i gang. Enigheten var av en slik karakter at SV ikke kunne stille seg bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer