KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Fra grønn valgthriller til blåmandag

Tynnslitte nerver på alkoholfri MDG-vake.

HÅPET ER LYSEGRØNT: Lan Marie Nguyen Berg på scenen på MDGs valgvake på Sentralen under stortingsvalget 2021, før prognosene ble lagt fram. Foto: Annika Byrde / NTB
HÅPET ER LYSEGRØNT: Lan Marie Nguyen Berg på scenen på MDGs valgvake på Sentralen under stortingsvalget 2021, før prognosene ble lagt fram. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Snakk om valgthriller!

«Vi har jo hjertet litt i halsen», innrømmet en av de grønnkledde på starten av valgkvelden. Litt seinere ropte Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt fra talerstolen: «Nå er det jævlig spennende!»

Og mer spennende skulle det bli.

Den alkoholfrie valgvaken på kulturhuset Sentralen i Oslo hadde heller lite å tilby for å roe tynnslitte nerver. Og da den første prognosen kom klokka 21.00, så MDG'erne ut som om de ikke helt visste hvor de skulle gjøre av hendene sine. Noen armer føk i været, andre til ansiktet, mens atter andre rev seg i håret.

Et parti som har jobbet i fire år med å kare seg over sperregrensa, kunne nok ønsket seg et sikrere tall å lene seg på enn 4,1 prosent, da drøyt halvparten av stemmene var talt opp. En halvtime seinere hadde tallet sunket til like innunder den fryktede grensa på 4 prosent. Noen minutter til, og det var nede på 3,8. En drøy time seinere: 4,0. Før de ramlet til 3,7 noen minutter etter.

GRØNNE TALL I DET BLÅ: Partileder Une Aina Bastholm måtte holde sin tale til valgvaken mens tallene svingte både over og under sperregrensa. Foto: Annika Byrde / NTB
GRØNNE TALL I DET BLÅ: Partileder Une Aina Bastholm måtte holde sin tale til valgvaken mens tallene svingte både over og under sperregrensa. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Etter to perioder med én representant på Stortinget, har årets meningsmålinger gitt MDG grunn til å håpe på et formidabelt løft. Samtidig er det ikke mange tusen stemmene som skiller jubel og rekordtall fra skuffelse og status quo. Alt handler om sperregrensa. Å havne under den betyr én, to eller kanskje tre mandater, over kanskje så mange som ti. En solid stortingsgruppe.

Men som de grønne er smertelig klar over, har de for vane å gjøre det dårligere i selve valget enn på målingene like før. Det kan skyldes at MDG-velgerne er overrepresentert blant folk som liker å svare på meningsmålinger, eller dårlige til å komme seg opp av sofaen når det faktisk gjelder.

Derfor har budskapet fra MDG-leiren vært tydelig de siste ukene: Nå gjelder det! Og dessuten: Det er vi som er det ekte klimapartiet.

Da FNs siste klimarapport kom 9. august, like før forhåndsstemmingen åpnet, og varslet «kode rød» for menneskeheten, kunne det virke som en gavepakke til MDG-valgkampen. Flere tusen nye medlemmer rant inn over natta, og Bastholm & co. fikk blodferske tall og ekspertuttalelser å henge slagordene sine på.

Klima har uten tvil vært valgkampens viktigste sak, men for et miljøparti er det paradoksalt nok ikke sikkert at det har vært en fordel. Når nesten alle partier kaster om seg med grønne løfter, kan andre temaer bli vel så avgjørende for miljøbevisste velgere. Det skjedde i Danmark for to år siden, da miljøpartiet Alternativet gikk markant tilbake, til tross for det som ble omtalt som et «klimavalg».

Hvorfor stemme på et parti som jobber for én av hjertesakene dine, når andre snakker om både tre og fire av dem?

MDGs svar har vært kompromissløshet. Ingen andre partier har satt stans i oljeletingen som et «ufravikelig krav» for å gå i regjeringsforhandlinger. Det gir dem troverdighet i klimaspørsmålet, men det gjør dem også vanskelige å samarbeide med.

Har MDG blitt for tøffe i trynet i iveren etter å være grønnest av alle? Idet disse ordene skrives, er klokka 23.15, og ennå er ikke alle stemmene talt opp. En promille rett over eller under sperregrensa har mye å si for de neste fire åra. Men partiet som er ute etter å «endre Norge for alltid», for å sitere Lan Marie Berg i kveldens tale, kan umulig være helt fornøyd med en økning på 0,7-0,8 prosentpoeng fra 2017. Uansett hvor mange mandater det gir dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer