DEBATT

Flyktningpolitikk

Fra Moria til FNs sikkerhetsråd

Det er tydelig at Norges politikk er formulert med innenrikspolitiske hensyn, men når vi skal innta en av de viktigste plassene i internasjonal politikk, så er det vel ikke for å vente på foregangsland, slik at vi kan følge etter?

SIKKERHETSRÅDET: - Selv om flyktninger ikke er direkte underlagt FNs sikkerhetsråd så svekkes FNs rykte, troverdighet og gjennomføringskraft ettersom dets organer og medlemsland svikter i å løse de langvarige flyktningkrisene, skriver innsenderne. Her fra pressekonferansen der statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide informerte om at Norge er valgt inn som medlem av FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022.
Foto: Heiko Junge / NTB
SIKKERHETSRÅDET: - Selv om flyktninger ikke er direkte underlagt FNs sikkerhetsråd så svekkes FNs rykte, troverdighet og gjennomføringskraft ettersom dets organer og medlemsland svikter i å løse de langvarige flyktningkrisene, skriver innsenderne. Her fra pressekonferansen der statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide informerte om at Norge er valgt inn som medlem av FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Brannen i Moria-leiren understreker hvor dyp krisen er i det internasjonale systemet som skal sikre beskyttelse for mennesker på flukt.

I tråd med Flytkningkonvensjonenen skal man sikre dem som trenger det mulighet til å søke asyl. Den fundamentale svikten i dette systemet veier tungt på det internasjonale samfunnet og kommer til å dominere den politiske dagsorden i overskuelig framtid.

Samtidig er det noe dypt uforenelig i det skillet vi nå ser mellom de innenrikspolitiske hensynene til innvandringspolitikk, og de utenrikspolitiske ambisjonene Norge forfølger. Mens Norge forbereder seg på en periode i den gjeveste av de internasjonale arenaene, i FNs sikkerhetsråd, der mulighetene til å påvirke er betydelige, så er tilnærmingen til en av vår tids største utfordringer på «hjemmebane» å avvente andre lands veivalg.

FN-systemets to organ for håndtering av flyktninger, UNHCR og UNRWA, er begge i store vansker. UNRWA som skal håndtere de palestinske flyktningene er i dype økonomiske problemer ettersom hovedbidragsyteren, USA, høsten 2018 trakk sin støtte til organisasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer