LEDER

Fra pengekran til tapssluk

Regjeringen svikter samfunnet når de ikke undersøker om klimarisiko kan føre til at nye olje- og gassprosjekter går i minus for deg og meg.

USIKKERHET: Goliat-feltet ble det første oljefeltet i Barentshavet da det åpnet i 2016. Det har vært ridd av problemer, og det har vært usikkert når det vil kunne gå med overskudd. Foto: NTB scanpix
USIKKERHET: Goliat-feltet ble det første oljefeltet i Barentshavet da det åpnet i 2016. Det har vært ridd av problemer, og det har vært usikkert når det vil kunne gå med overskudd. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vil vi virkelig risikere at olje- og gassfelt skal være tapsprosjekt for det norske samfunnet? Skal pengekrana bli til et sluk? Det kan framstå slik, i alle fall hvis vi skal ta på alvor regjeringens utlysning av nye leteområder for oljeindustrien, i den såkalte 25. konsesjonsrunden som ble lyst ut nå i sommer.

Den nærmest usammenliknbare lønnsomheten i olje- og gassnæringen kan ikke lenger tas for gitt. Det er det flere grunner til, og regjeringen er godt kjent med dem. Den har bestilt, og fått levert, en stor utredning som i detalj beskriver hvordan og hvorfor klimarisiko rammer samfunnet vårt. Klimarisikoutvalget fikk ikke lov til å gå inn på hvordan risikoen vil kunne påvirke norsk oljevirksomhet, med tegnet likevel et bilde som ikke var til å ta feil av.

Et av de klareste trekkene er at petroleumsnæringen er særlig utsatt. Klimapolitikk verden over vil strammes stadig kraftigere til, og veksten i fornybar energiproduksjon vil fortsette å øke. Markedet vil kunne krympe, og prisen falle. Vi ser allerede tydelig at kapital strømmer mot grønne og fornybare prosjekter. Markedet har begynt å prise inn et forventet, og stadig mer omseggripende grønt skifte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer