DEBATT

Ruspolitikk:

Fra straff til hjelp

Det har ingen hensikt å straffe sykdom. Samtidig ønsker vi ikke å fjerne alle straffereaksjoner for ulovlig bruk og besittelse av narkotika.

FAGLIG FORANKRET: Regjeringens ruspolitikk innebærer en strafferettslig tilnærming som er i tråd med kunnskapen om rus og rusavhengighet, skriver Ingvild Kjerkol. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FAGLIG FORANKRET: Regjeringens ruspolitikk innebærer en strafferettslig tilnærming som er i tråd med kunnskapen om rus og rusavhengighet, skriver Ingvild Kjerkol. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Å ta debatten om straff er krevende i et polarisert ordskifte. Det påstås gjerne at vi som ikke støttet den forrige regjeringens forslag til rusreform, ser straff som et mål i seg selv. Det er selvfølgelig feil. Vi vil gå fra straff til hjelp for rusavhengige.

Det har ingen hensikt å straffe sykdom. Samtidig ønsker vi ikke å fjerne alle straffereaksjoner for ulovlig bruk og besittelse av narkotika. I arbeidet med en forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet er målet å balansere disse hensynene.

Det er bred enighet om at samfunnets reaksjoner på bruk og besittelse av narkotika til egen bruk bør flyttes fra justis til helse, og at reaksjoner skal være forholdsmessige. Vårt utgangspunkt er at straff, som en del av en samlet narkotikapolitikk der hjelp og behandling står sentralt, har normerende og forebyggende effekt.

Samtidig vet vi at straff har negative følger og ofte rammer sosialt skjevt. Det betyr at vi må komme tidlig inn med behandling og oppfølging.

Stortinget har innført en ny bestemmelse i straffeloven som åpner for betinget påtaleunnlatelse med vilkår om å møte for en rådgivende enhet i kommunen. Det er flott at både Trondheim, Bergen og Oslo er i gang med å forberede det Stortinget har vedtatt. Forskjellen er at brudd på vilkår om oppmøte innebærer tilbakeføring til straffesak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer