KOMMENTARER

Fransk-britisk sjøslag

Hadde det vært bruer over havet mellom Frankrike og Storbritannia, hadde de nå stått i brann, men det finnes en undersjøisk tunnel for jernbane der fra vennskapeligere tider, skriver Einar Hagvaag.

REDDET: Samme dag som 27 mennesker druknet i den verste tragedien i havet mellom Frankrike og Storbritannia hittil, kom denne gruppa trygt i land på den britiske sørkysten: Foto: Reuters / NTB / HENRY NICHOLLS
REDDET: Samme dag som 27 mennesker druknet i den verste tragedien i havet mellom Frankrike og Storbritannia hittil, kom denne gruppa trygt i land på den britiske sørkysten: Foto: Reuters / NTB / HENRY NICHOLLS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det fra før av anspente forholdet mellom president Emmanuel Macron i Frankrike og statsminister Boris Johnson i Storbritannia i kjølvannet av britenes harde brudd med EU, gikk fra vondt til verre etter tragedien forrige onsdag da 27 migranter druknet i havet på vei fra den franske til den britiske kysten. Macron har vært blant de lederne i EU som klarest har gått i rette med Johnson for hans forsøk på å omgjøre avtalen om skilsmisse fra EU, særlig protokollen om Nord-Irland. Så har det i månedsvis vært strid mellom de to om fiskekvoter i det som britene kaller Den Engelske Kanalen og som i Frankrike kalles La Manche. Johnson inngikk videre en allianse med USA og Australia, som skal gi Australia undervannsbåter fra USA i stedet for som avtalt fra Frankrike. Det kom helt overraskende på Macron.

Yttergrensa for EU går nå i havet mellom de to land. Og den har altså Johnson og hans våpendragere sagt skal være stengt for innvandring. Som hans hauk av en innenriksminister, Priti Patel, uttrykte det under det konservative regjeringspartiets årlige konferanse i oktober: «Nå skal vi én gang for alle gjøre slutt på fri bevegelse for personer!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer